Det ser forbausende likt ut som Taj Mahal. Men vi befinner oss ikke i India foran det verdensberømte mausoleet. Men et steinkast unna Københavns berømte Tivoli. Bokstavelig talt. Fra samtlige av luksushotellets 38 rom (37 av dem vender ut mot hagen) kan man høre gledeshyl og latter fra tivoliets karuseller.
– Vi er ikke et Tivoli-hotell, men vi er så heldige å være et high-end boutique-hotell med Tivoli liggende i bakgården vår, sier hotelldirektør Maria Oldenbjerg.
Høres dette ut som et mekka for familier? Det er det. For her får man gratis armbånd og egen inngang til fornøyelsesparken. Fryktinngytende køer med spisse albuer og knuffing utgår.
Og det er både pannekaker å dytte ned i poden på Pannekagehuset og andre søtsaker hos Cakenhagen, hotellets eget konditori. Kosebamse til alle smårollinger ved innsjekk.
Nimb er likevel ikke utelukkende et familiehotell. Det er også et femstjerners boutique-hotell med flere restauranter og barer, takterrasse med cocktailbar, utendørs svømmebasseng og spaavdeling. For treningsnarkomane er hotellet et aldri så lite paradis med blant annet et 34 graders oppvarmet treningsrom (for hvorfor ikke?), personlige trenere og private yogatimer.
Nimb
Fremtidens luksus
– Tivolis grunnlegger ville samle hele verden i fornøyelsesparken. Istedenfor at københavnerne skulle reise vekk, kunne de oppleve verden her, forteller Oldenbjerg.
Derfor har parken blant annet attraksjoner som Tempeltårnet, Kamelen, Monsunen og Dragebådene. Da sklir et Taj Mahal rett inn i en ellers skandinavisk preget by.
Nimb slik vi kjenner det i dag – et maurisk-inspirert palass – åpnet dørene i 1909. Det ble tegnet av daværende tivolidirektør Knud Arne Petersen, som også var arkitekt. Ekteparet Vilhelm og Louise Nimb åpnet dørene til sin første Tivoli-restaurant kalt Divan 2 i 1872.
De hadde etablert seg som litt av noen gastronomiske entreprenører. Louise er kjent for å ha funnet opp den åpne sandwichen. Det danske smørrebrødets mer elegante lillesøster. Restauranten ble raskt et sted for å se og bli sett. I hotellets restaurant, naturlig nok navngitt Fru Louise, kan de samme smørbrødene nytes den dag i dag.
Først i 2007 åpnet Nimb dørene som hotell, den gang med kun 14 rom. Tre år senere ble tre værelser tilføyd, før hotellet i 2017 ble forlenget med en ny fløy med 21 rom. Selv om Nimb er forholdsvis lite, er smilet stort og servicen til å ta og føle på.
– Enten man kommer innom her for en kopp kaffe eller skal bo på en suite i to måneder, skal man få samme varme behandling fra vårt personale, sier Oldenbjerg.
Med resepsjonen som “hotellets hjerte” er det essensielt med et godt team. Ansatte med en drøm om å jobbe høyere opp i systemet kan gjerne starte som rengjøringspersonale, før de jobber seg oppover. Ikke én person skal få unnslippe deres årvåkne blikk og store smil.
– Jeg samler på gode mennesker. Det aller viktigste er hvem man møter når man kommer inn. Så jeg tror at fremtidens luksus tar utgangspunkt i den autentiske gjesteopplevelsen.
Hjemme bra, borte best
Lugn jazz spilles fra Bang & Olufsen-TVen når nøkkelkortet tappes inn til hotellrommet. Til hvert værelse håndplukker hotellet antikviteter fra hele verden. Noen ganger ender de opp med å bli kjøpt av gjesten.
Alle hotellrommene har et originalt objekt fra Tivoli, som et foto fra hagen eller en sjarmerende tivoliplakat. Ofte har blomsterbukettene på rommene blomster fra hagen. Antikvitetene kombineres med danske designklassikere som Georg Jensen og sengetøy fra København-baserte Geismars.
Glem billigsjampo, såpestykker og dusjhetter. Her er marmorskrinet fylt med tannkrem fra det Firenze-baserte luksustannkremmerket Marvis, ansiktsmasker fra Danmarks store velværestolthet Meraki og bambustannbørster. De danske barneproduktene kommer med et lite eventyr. Det kan umulig gjøre kveldsstellet lettere, men tanken er god.
I minibaren står Nimbs egen gin på utstilling i lekre krystallflasker. Det samme gjør søtsaker som den danske luksuslakrisen Lakrids by Bülow og godismerket Hey Yum, skreddersydd til uheldige barn med kjipe allergier. Mer kommersielle snacksmerker som Snickers og Pringles må du se langt etter.
– Vi vil gjerne introdusere gjestene for noe man ikke finner overalt. Det handler om å vise at vi bryr oss. Vi har flere stamgjester som kommer tilbake hit igjen og igjen, og mange som bor her i lang tid.
Popcorn, bananbrød og kunst
Det henger en helt spesiell duft i luften i den nye delen av hotellet. Som varm og smørrete popcorn. Påbygget, som kalles Tivoli Hjørnet, er designet av det prisbelønte New York-baserte arkitektfirmaet Pei Cobb Freed & Partners. De står bak den berømte glassbygningen ved Louvre i Paris. Også Tivoli Hjørnet har vunnet en rekke priser innen arkitektur.
På Nimb henger verk fra fire kunstnere. John Loring, tidligere designdirektør for det amerikanske smykkehuset Tiffany & Co. Richardt Branderup, tidligere sjefdesigner i Tivoli fra 1968 til 2002, som står bak flere ikoniske tivoliplakater. Den skotske fotografen Harry Benson, som ga ut en coffee table-bok om tivoliet i 2007. Og Cathrine Raben Davidsen, som har laget veggdekoren i hotellbaren og litografier i flere suiter.
Hotellbaren ligger i bygningens originale ballsal fra 1909. Afternoon tea på dagtid skiftes ut med cocktails på kvelden, hvor heftige lysekroner henger ned fra stukkaturet i taket.
Det går rykter om Avocado Mad med smeltet comté, posjert egg og bacon fra à la carte-menyen til frokost. Det samme gjør det om sjokoladefylt bananbrød, noe barna i frokostsalen regelrett kaster seg over. Ferskpresset appelsinjuice på glasskolbe vitner igjen om at djevelen ligger i detaljene.
Kvadratmeterbonanza
København har fått et rikt tilbud av lekre boutiquehoteller de siste årene. Det ser ikke ut til å bekymre hotelldirektøren nevneverdig.
– Jeg synes det er fantastisk hvordan København har utviklet seg som destinasjon. Det har dukket opp noen skikkelig spennende hoteller, og jeg synes det er fint at man er med på å løfte København som en opplevelse, sier Oldenbjerg.
– Byen har mange spesielle og unike hoteller, men det er kun ett Nimb. Og vi har mange kvadratmeter per gjest, og plass er jo luksus. Vi kunne ha laget flere rom, men vi har gått en annen vei.
Å kalle det for et hotellrom, vil være en underdrivelse. For de enklere rommene er mer eller mindre på størrelse med en romslig 2-roms i Oslo. Suitene enda større. Etter å ha vært turist i København hele dagen, er det faktisk nesten litt tiltak å skulle gå gjennom værelset fra balkongen til toalettet.
På svøm
Det er noe deilig dekadent ved tanken om å kunne tasse ut i morgenkåpe og tøfler fra et hotellrom og inn i en heis, og rett ut i avkoblingsmodus.
En familie med to barn ikledd slåbroker rusler inn i heisen, opp til takterrassen. Selv om himmelen er grå og regnet faretruende nære. Bassenget må være både en gudegave og forbannelse for småbarnsfamilier.
Etter at Nimb åpnet sitt utendørs svømmebasseng, har de fått enda flere gjester. Her har kun hotellgjester og Nimb Club-medlemmer adgang. Drømmer du om å svømme ved midnatt uten smårollinger plaskende rundt deg, blir du nok skuffet. Bassenget er ikke nattåpent, men utsikten over København gjør det likevel verdt det.
Høsten 2018 åpnet wellnessavdelingen i hotellets underetasje. Behandlinger som marokkansk hamam og hawaiiansk massasje trekker gjester. Gravidmassasjen, med hull i sengen for å ligge på magen, har ikke overraskende fått en boom etter korona.
Med dempet belysning og lav musikk føler man nesten på trangen til å hviske. Det i kontrast til resepsjonen med det pulserende storbylivet rett utenfor dørterskelen, og hippe Kødbyen et par minutter unna.
Gylne muligheter
– Gjestene våre har ekstremt høye forventninger og vår jobb er å imøtekomme dem – og gjerne overgå dem, sier Uffe Sørensen, head concierge ved Nimb.
På jakkeslaget har portieren to gylne korslagte nøkler. Han er president for portierforeningen Les Clefs d’Or i Danmark – De Gyldne Nøgler.
For det er en økende interesse for conciergetjenester. I 2022 er vi så bortskjemte på reiser og vet hva vi vil ha – av og til noe nærmest uoppnåelig. Da er det godt med noen med et godt nettverk som kan åpne dører.
– Vi har flere av verdens beste restauranter i Danmark med høy etterspørsel. Da har jeg større sjanse for å fikse bord der enn deg, sier han med et glimt i øyet.