200.000 brukere har nå registrert seg i appen til Horde, og daglig leder Alf Gunnar Andersen mener at den må kvalifisere til å være den største uavhengige personøkonomi-appen i Norge i dag:
– Den er ikke eid av en bank, konstaterer han.
– Hvor mange som bruker den? Det kommer litt an på hvordan du måler. Mange bruker den bare til å holde kontroll på kredittkortene sine på ferie, men nå ser jeg at om lag 50.000 har vært innom og brukt appen siden i sommer.
I denne appen har Horde pakket inn hele den personlige økonomien til brukerne – og lagt inn maskinlæring for å gi brukerne råd om hvordan de kan ta noen ekstra grep for å gjøre økonomien enda litt bedre.
Men nå har Andersen og hans drøyt 20 medarbeidere, med kontorer midt i Bergen sentrum, et helt nytt konsept på gang som skal involvere både personlige brukere og tunge institusjonelle investorer.
Nedbetaling – ikke cash
– Det er ganske ambisiøst og har fått navnet Bustad, forteller Andersen. – Her jobber vi med at du kan selge opptil 20 prosent av boligen og få den verdien nedbetalt på lånet ditt. Du betaler ingen rente, du har full borett, og du kan kjøpe andelen tilbake når du vil.
Andersen og Horde har timet en tid der boligprisene er i ferd med å synke, mens priser på mat, strøm og drivstoff skyter i været. – Mange begynner å kjenne det nå, og da kan det være greit å kunne frigjøre den likviditeten man har i huset sitt.
– Men du får ikke cashet ut noen penger?
– Nei, pengene går til nedbetaling av lånet ditt, sier Andersen.
Og henter frem situasjoner der det kan være en fordel at pengene ikke kan brukes umiddelbart.
– Bare tenk deg situasjonen der du om natten sitter og taper penger på et online casino. Nei, pengene er bare for nedbetaling av lån. Du kan selvfølgelig gå til bankene og låne opp igjen, men da vil banken gjøre en vurdering av om det er forsvarlig.
Nå må du holde deg fast, nå blir det komplisert.Alf G. Andersen, Horde
Horde bruker de samme verktøyene som eiendomsmeglere til å prise eiendommen. – Da får vi gjerne en pris som er en range fra og til. Er vi usikker på pris, ber vi eieren fremskaffe takst og eventuelt tilstandsrapport.
– Da er det Bustad som bestemmer hva vi ønsker å tilby som pris for de inntil 20 prosentene.
– Hvem er det som kommer med tilbudet?
– Det er Bustad Eiendom. Nå må du holde deg fast, nå blir det komplisert, sier Andersen.
Lanserer Bustad Coin
Bustad Eiendom er eid av Bustad Association. – Dette er en selveiet forening, det er ingen personer eller selskaper som eier Bustad Eiendom, fortsetter Andersen.
For å bli en del av dette nytter det imidlertid ikke å komme med cash. Det er nå det blir snakk om kryptovaluta.
– Måten vi vil finansiere disse boligkjøpene på er at vi har lansert en kryptovaluta, en ny type stablecoin.
Vi lar Andersen forklare begrepet stablecoin: – Det er en kryptovaluta som er linket til et underliggende aktivum, for eksempel dollar. I motsetning til bitcoin har ikke stablecoins de samme ekstreme svingningene.
– Vår kryptovaluta heter selvfølgelig Bustad Coin, og den er lansert på ethereum-nettverket. Det vi lager her, er egentlig en pengeenhet som er dekket av deleide boliger i det norske, og etter hvert også i det skandinaviske markedet. Men det er ikke næringseiendom, bare private boliger.
– Men hvorfor ikke la investorene kjøpe seg inn med penger, hvorfor gjøre det så vanskelig?
– Jeg vil ikke si at det gjøres så vanskelig. I finansmarkedet kan man kjøpe både aksjer og aksjefond, men der er det mange strukturer som må settes opp. Bustad Coin er heller ikke en aksje; man har ikke stemmrett, det betales ikke utbytte, og den prises ikke på forventet avkastning, men på faktisk underliggende verdi. Med blokkjedeteknologi kan jeg i løpet av 15 minutter lansere en coin som er tilgjengelig over hele verden.
Vi forsøker å være litt tidlig ute her og lager en coin som skal være godt posisjonert når det markedet begynner å ta fart.Alf G. Andersen, Horde
– Med full oversikt fra dag en?
– Ja, alle kan se hvor mange Bustad Coin som eksisterer og hva de inneholder av verdi, sier Andersen.
Men han lover ingen stor inntjening eller store verdistigninger.
– Tanken er at dette skal være et alternativ for risikoaverse investorer. Nå kommer det også et nytt direktiv i EU. MiCA-direktivet skal regulere kryptomarkedet, og da vil flere institusjonelle investorer begynne å inkorporere krypto som en del av sin portefølje. Vi forsøker å være litt tidlig ute her og lager en coin som skal være godt posisjonert når det markedet begynner å ta fart.
Inspirasjon fra København
Kryptovalutaen er klar, men når kan Horde begynne å kjøpe opp boliglån?
– Fase én er lansert, Bustad Coin er lansert, teknisk er dette ikke så voldsomt komplisert. Men vi er ikke interessert i å kjøpe oss inn i tre leiligheter i Oslo, dette skal være for tusenvis av boliger. Derfor må det myntes et tilstrekkelig beløp før vi kan sette i gang den prosessen.
Den første milepælen er rundet, men den neste blir langt vanskeligere.
– Vi må se at det er nok traction, nok drivkraft, til at vi får med oss noen store investorer. Vi har dialog med flere norske family offices som syntes dette er kjempespennende og som kan tenke seg å ha det i porteføljen sin. Men det er litt eksotisk for dem, det skal jeg innrømme, sier Andersen. – Vi er nok litt tidlig ute, det er vi definitivt.
En tur innom København og konferansen MoneyLive Nordic Banking gjorde ham litt mer optimistisk. – Det var veldig kult å se at det der var veldig mye blokkjedeteknologi og veldig mange banker på plass. Nå ser vi at dette begynner å komme, og de som representerte krypto og blokkjede var ikke anarkister i T-skjorter. Det var folk i dress som har reelle businesscase og som leverer løsninger.
– Har dette vært gjort tidligere?
– Ja, det å putte eiendomsverdier i tokens, i kryptovaluta, det har vært gjort før. Men da er det som regel blitt gjort med enkeltbygg eller leilighetskomplekser. Det nye vi gjør er at vi bruker en portefølje av eiendommer.
– Hvor mye trenger dere for å sette i gang?
– Nja, hvis det kommer en stor investor og sier at dette er kjempebra og vi begynner med 50 millioner kroner, da går vi i gang. Det kan også være at vi må jobbe litt mer for dette for å komme i gang med fase to. Vi vet ikke om det tar to måneder eller to år.
Inntektene til Bustad Eiendom skal i første rekke komme i form av økte markedsverdier på boligene de kjøper seg inn i – selv om det kan se litt magert ut akkurat nå.
– Når vi skal kjøpe oss inn, legger vi inn et tilbud som ligger litt under markedsverdien. Kunden kan kjøpe tilbake hele andelen eller selge eiendommen og sine 80 prosent mot at neste kjøper overtar avtalen med Bustad.
I tillegg kan det også komme på noen gebyrer. – Det er noen mekanismer som også skal gi inntekter til Bustad Eiendom underveis.
Rekorder i folkefinansiering
Bustad Coin er fortsatt litt fremtidsmusikk, og den daglige driften til Horde vil fortsatt være drift og utvikling av tjenestene som er samlet i appen. – Vi er et registrert finansforetak med de aktuelle PSD2-konsesjonene og kan derfor få innsikt i kontoinformasjonen til kundene og sende betalingsordre på vegne av dem, sier Andersen.
I appen ser kundene bankkonti, kredittkort og forbrukslån. Neste år er det snakk om at man også skal kunne se boliglån og billån. Men Horde analyserer dessuten transaksjonshistorikken. – Vi bruker maskinlæring for å analysere økonomien. En kunde kan høre til i et spesielt cluster, en spesiell gruppe personer, og da kan vi oppdage at andre personer som ligner på denne kunden betaler litt mindre i forsikring. Vi sender en push med oppfordring om å sjekke forsikringene.
Vi legger frem et spekter med verdiforslag som disse leverandørene har, slik at kunden selv kan velge det som passer best.Alf G. Andersen, Horde
– Det kan også komme et varsel fra oss om at kredittkortet er blitt rentebærende, slik at kunden slipper å vente på fakturaen. Eller vi varsler om at det er lav saldo på bankkontoen slik at du slipper å se dum ut neste gang i køen på Rema 1000.
Horde har også inngått samarbeid med åtte banker, der selskapet formidler ulike produkter. – Vi har startet med boliglån og har også partnere på forsikring og strøm for å komme med tilbud. Hvilket tilbud som er best, varierer basert på kundens situasjon. Vi legger frem et spekter med verdiforslag som disse leverandørene har, slik at kunden selv kan velge det som passer best.
Det siste er å tilby brukerne en arena der de kan holde orden på vennelån. – Dette blir mer og mer populært, men det store problemet med slike private lån er at de ikke blir strukturert.
Hordes eget regnskap er imidlertid blodrødt. Selskapet hadde i fjor en omsetning på 3,5 millioner kroner – og et underskudd på 28 millioner.
– Det koster å utvikle løsninger for 200.000 brukere, konstaterer Andersen.
Men investorene har tro på horden. Etter etableringen i 2018 er det hentet inn til sammen om lag 70 millioner kroner i ny kapital, og i den siste var prisingen på 227 millioner kroner – etter penger.
– Vi har to norgesrekorder i folkefinansiering, forteller Andersen. – I øyeblikket har vi 1.309 aksjonærer. Selv sitter gründeren og hans familie med 32 prosent av aksjene i selskapet.
Inntektene er i første rekke en provisjon fra de avtalene som Horde formidler til sine partnere. – Vi tjener penger som agent for bankene og forsikringsselskapene, og det var nå i sommer at vi klarte å knekke koden. De månedlige inntektene har økt med over 400 prosent etter sommeren, og vi vil nok passere tre millioner kroner i månedlig omsetning før jul.
– Dere passerer 20 millioner kroner i år?
– Vi får se, det har vært en fantastisk utvikling de fire–fem siste månedene, men før sommeren gikk det tyngre, sier Horde-gründeren.
Tallsitater
20 prosent
Horde skal kjøpe 20 prosent av boliglånet.
200.000
Appen til Horde har hatt 200.000 nedlastinger.
227 millioner
I den siste emisjonen ble Horde priset til 227 millioner kroner etter penger.