I området rundt “Sinsa-dong” i Gangnam, får man en litt mer luksusbohem-følelse. Gangnam er et distrikt som er kjent for å tiltrekke seg rike mennesker, og her finnes flere luksuriøse hoteller å velge mellom for den som ønsker det.
Spise
Kimchi er Koreas nasjonalrett og kanskje en av de mest kjente ingrediensene i sør-koreansk mat. Men det koreanske kjøkkenet, som er kjent for å være sunt og næringsrikt, har mer å by på enn fermenterte grønnsaker.
Kim-Andre Nordby spiser middag sammen med lillebroren Stian på en av de utallige gaterestuarantene i Seodamun. Foto: Privat
Kkot, Bape Pida er en Michelin Guide-restaurant som bør oppleves. Restaurantens signaturrett er bibimbap, som betyr “blandet ris”, og er Koreas svar på pytt-i-panne eller fried rice.
Restauranten Test Kitchen i Gangnam er et eksklusivt lite spisested med blant annet pasta, risottoer og biff.
Ellers kan Harmonium i Itaewon anbefales dersom man trenger en liten gastronomisk tur tilbake til Europa. Den italienske restauranten byr gjestene på en luksuriøs atmosfære, og har egen terrasse og hage.
Når det gjelder barer, vil jeg først og fremst anbefale å ta en drink på My Sky, PP Seoul – en rooftop-bar med nydelig utsikt.
Men det finnes også mange hyggelige steder i områdene Hongdae, Iteawon og Apgujeong.
På asiatisk vis: Middag rundt et tradisjonelt asiatisk "round table" i sentrum av Seoul. Foto: Privat
Shoppe
Namdaemun Market er det eldste markedet som fortsatt eksisterer i Sør-Korea, og er en ettertraktet turistattraksjon. Markedet er også det største i Seoul hvor mesteparten ligger utendørs, men flere butikker har egne lokaler inne i bygningene på stedet.
Myong dong også er et stort marked midt i byen, men det finnes bedre alternativer. Sinsa-dong byr på en rekke butikker med noe for enhver. Det samme gjør området Seongbuk-dong, som ligger i den nordre delen av hovedstaden med utsikt over byen.
En annen eksotisk anbefaling er det underjordiske Express Bus Terminal Market, som er et underjordisk shoppingsenter med over 600 butikker.
Et annet populært sted som bør oppleves er det livlige fiskemarkedet Noryangjin – det største av sitt slag i hovedstaden. Markedet er det rene sjømatparadiset, og på alle matelskeres “to-do-list” ved et besøk i byen.
Oppleve
Reiser man om våren, bør man få med seg blomstringen på Yoeido eller i NamSan. Blomstring heter beojkkoch på koreansk. Alle sørkoreanere er ikke nødvendigvis så gode i engelsk, så alle som reiser til Seoul bør laste ned “itranslate” eller lignende, i tilfelle man kommer i beita for koreanske ord og uttrykk. De fleste der er kjent med dette fenomenet som tillater deg å snakke norsk til telefonen, som deretter oversetter det du sier til koreansk.
Om sommeren drar jeg alltid til Hongdae eller Seongbukdong og kjøper en cold drip ice coffee i en av de mange små, enkeltstående kaffebarene. Både pasjonistaene (baristaene i Seoul) og kald svart kaffe (dutch drip) er ikoniske og en opplevelse. Iskaffe er perfekt i et kokende sommer-Seoul som ofte blir opp mot 30 grader.
Besøker man byen om høsten, vil jeg anbefale høstutstillingen på National Museum of Modern Art. Utstillingen er alltid fantastisk komponert og virkelig verdt et besøk, området rundt likedan.
Om vinteren må man bestille en stor middagsbolle på deling med Galbi jim, koreanske short ribs, på en av de utallige smårestaurantene i Seodamun-gu, og be de ansatte om å fortelle den koreanske historien bak retten shabu shabu.
Utover det bør man ta en tur på The War Memorial of Korea i Yongsan som er alltid er aktuelt, fryktelig interessant og litt skremmende. Men det sier først og fremst mest om den lille halvøya, der de blant sine naboer Kina, Russland og Japan har slåss nesten uavkortet for sin uavhengighet i snart 4.000 år.
Tempelet Gwanghwamun bør også oppleves hvis man besøker byen. Det er et fantastisk tempel i tradisjonell stil, midt blant alle skyskraperne i sentrum. Det fremstår kontrastfylt og er en viktig del av historien til Seoul og Korea.