<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Sommer i Odd Reitans “hjerteby”

Test smaksløkene på matfestival, ta en avkjølende dukkert på Munkholmen, dra på øyhopping i fjorden, og stikk bortom vikingenes tidligere hovedstad – alt mens du bor godt på Trondheims store stolthet, Britannia. Her er eier Odd Reitans tips til et besøk.

Skyline: Trondheims "skyline" består av de gamle, fargerike trehusene langs elven Nidelva i sentrum av Trondheims gamleby.  Foto: saiko3p / Shutterstock / NTB
Aktuelt nå

Vi har ankommet et av Norges få femstjernershoteller, Britannia, som feirer sine 150 år i år. Etter en formidabel oppussing til over 1,3 milliarder kroner gjenåpnet hotellet i 2019, og Rema-gründer, kolonialmajor og nå hotelleier Odd Reitans gamle drøm ble endelig realisert.

– Var Britannia verdt pengene?

– Ja, jeg har fått et nytt liv etter dette, sier Reitan og ler, før han justerer seg litt: – Det er kanskje å ta i, men det har vært en stor opplevelse – ikke minst å oppleve at folk er veldig glad for at vi har gjort dette. Før Covid kastet folk seg rundt halsen min – på gaten. Det er en form for forrentning jeg setter pris på i min alder, sier Reitan til Kapital Reise.

Staselig: Odd Reitan fikk "et sus av storhet innover kroppen" da han kom inn i Palmehaven for første gang som femtenåring. I dag brukes rommet til matservering, konserter og andre store arrangementer. Foto: Will Lee-Wright/Britannia

– Skal føle seg som kongelig

Britannia, som er medlem av “The Leading Hotels of the World”, er med sine 257 rom, seks vidt forskjellige restaurant- og barkonsepter, velutstyrte spa, samt trenings- og konferansesenter – en helt egen verden av luksus og komfort.

Her blir du godt ivaretatt – og skjemmet bort – om du så ønsker.

– Jeg vil at folk skal føle seg som kongelige når de bor på Britannia, sier Reitan.

Reis langt: Under et besøk på Odd Reitans femstjernershotell, Britannia, får du følelsen av å reise langt utover Norges grenser, både gjennom smaksløkene og atmosfæren. Foto: Dreyer+Hensley/Britannia

Helt siden han selv ble forelsket i hotellet som ungdom, var Reitan fast bestemt på at han en dag skulle eie hotellet.

– Jeg var mest betatt av fasaden i 15-årsalderen. Det var den storheten. Til dem som bruker mange millioner på kunst; det finnes ikke finere maleri enn Britannia. Jeg fikk et sus av storhet innover kroppen når jeg kom inn i Palmehaven, minnes Reitan.

Til dem som bruker mange millioner på kunst; det finnes ikke finere maleri enn Britannia.
Odd Reitan

Og man kan kjenne seg igjen i Reitans beskrivelse av hvordan det er å ankomme det majestetiske rommet – som gjerne omtales som hjertet av hotellet – for første gang.

Til lyden av pianotangentenes myke toner, og vannet som danser i fontenen, serveres det frokost og afternoon tea blant eksotiske vekster og glitrende glasstak. På kveldstid arrangeres det både middager, konserter og andre store arrangementer her.

Britannia Hotel Foto: Dreyer+Hensley/Britannia

Reis verden rundt

– Har dere lykkes med å gjøre Britannia til Trondheims storstue?

– Ja, det har vi. Når kretsen min skal feire noe, er det Britannia hver gang. Vi rekker ikke å bli lei av det, fordi det er så mange lokaliteter, sier Reitan.

Hotellet har, i tillegg til den elegante Palmehaven, også Michelin-restauranten Speilsalen, det japanske grillstedet Jonathan og franske Brasserie Britannia. Her kan du altså reise langt utover Norges grenser – gjennom smaksløkene, og atmosfæren.

Stjernemat: Britannia Hotel huser også Michelin-restauranten, Speilsalen. Foto: Lars Petter Pettersen/Britannia

Du bør heller ikke gå glipp av et besøk til det eksotiske, 840 kvadratmeter store spaanlegget. Her finnes en lang behandlingsmeny, fire ulike typer badstuer, svømmebasseng og jacuzzi. Lukk øynene mens du dupper av på en av de mange “solsengene” ved bassengkanten, og du er igjen på en reise langt borte fra våre ofte kjølige hjemtrakter.

Du kan fort bruke flere dager på å “reise verden rundt” inne på hotellet. Men du bør absolutt gripe muligheten til å utforske både byen Trondheim og området rundt, råder Reitan.

– Du bør dra til Bakklandet. Der er det fantastisk fint. Samt besøke Domen, hvor jeg selv hadde gleden av å gifte meg i 2018, sier Reitan og henviser til byens store stolthet, Nidarosdomen. Og du kan gå en tur langs Nidelva, tipser Reitan, som også synes Trondheims matfestival, som arrangeres hver sommer, er verdt et besøk.

– Da koker det i byen.

Om sommeren anbefaler han også en tur til øya Munkholmen for å bade.

Vil tiltrekke verdens største kunstnernavn

At Rema-eieren er sterkt engasjert i å videreutvikle hjembyen sin, er det ingen tvil om.  Drømmen er å gjøre Trondheim til “Norges mest åpne og levende by”. Allerede for 15 år siden lanserte han “hjerteplanen”.

Gamlebyen: Colonialmajor Odd Reitan anbefaler besøkende å legge turen innom Bakklandet, en gammel bydel med sjarmerende trehusbebyggelse. Foto: Jelena Safronova / Shutterstock / NTB

– Et element i planen er å bygge en hjertepromenade på innsiden av Nidelva som skal være opplyst om kvelden og natten, og inneholde ulike aktiviteter. Når du kommer flyvende inn over Trondheim i mørket, skal du kunne se at byen er formet som et hjerte. Og folk vil si. der har vi hjertebyen, forteller Reitan med stjerner i blikket.

Det er ikke mangel på drømmer og ideer for hjembyen i Reitan-familien – og det skal heller ikke stå på gjennomføringsevnen.

Sønnen, Ole Robert Reitan, lanserte nylig planen om å åpne et folketeater i det gamle Postbygget rett over gaten til Britannia. Postbygget eies av E.C. Dahls Eiendom, et eiendomsselskap i Reitangruppen.

Her vil han få på plass et stort teater og kunstgalleri som skal tiltrekke verdens mest kjente artister og kunstnere, forteller Reitan senior engasjert.

– Vi er veldig entusiastiske til dette fordi det vil gjøre hele kvartalet mer interessant for publikum. Det går mye på entusiasmen for å bringe Trondheim et hakk lenger. Det gagner oss alle.

Sommeridyll: Den fredede øya Munkholmen like utenfor Trondheim sentrum er et populært badested, med fast båtforbindelse fra byen om sommeren. Foto: saiko3p / Shutterstock / NTB

Dra på øyhopping i fjorden

Utover aktiviteter i Trondheims indre bykjerne, anbefaler Reitan besøkende å ta turen ut i fjorden rundt Stokkøya, samt besøke Hitra og Frøya for en opplevelse av Trøndelags kystkultur.

Frøya er den minste av de to øyene, og ligger lengst ute i fjorden med utsikt mot det åpne havet i vest.

Privat: Lei det idylliske badehuset Naustet på Stokkøya, hvor du finner en liten sandstrand, privat badstue og et boblebad med utsikt over havet. Foto: Naustet Stokkøya

Her bør du få en lokalkjent til å vise deg de beste stedene for fiske, og prøve å fange din egen middag. Ellers kan du dykke dypt ned i det krystallklare vannet og utforske et magisk undervannsliv.

De lokale her mener også at det er på disse to øyene at man finner noe av den beste sjømaten i verden. Kamskjellene, sjøkrepsene og krabbene skal være spesielt fremragende her, og er ofte å finne på Britannias menykart.

Eventyr: Kombiner et besøk i Trondheim med en roadtrip til Røros for en innføring i norsk industrihistorie. Foto: Sergey Vovk / Shutterstock / NTB

Dykk etter kamskjell

På Stokkøya, cirka to timers kjøring og en fergetur fra Trondheim, kan du slikke sol på idylliske strender og dykke i blått hav som minner om det man finner i mer sørliggende ferieland. I tillegg er det mulig å overnatte på det sjarmerende Naustet, et luksuriøst båthus tegnet av Tyin Tegnestue. 

Fem kjappe tips til sommer i Trøndelag

Kjør Den Gyldne Omvei

Veistrekningen Den Gyldne Omvei går gjennom vakkert kulturlandskap i Inderøy kommune i Nord-Trøndelag, med mat-, kunst- og kulturopplevelser underveis. Langs Den Gyldne Omveien kan du besøke kunsthåndverkere i deres verksteder, produsenter av gårdsmat (som vinneren av VM i ost – Gangstad gårdsysteri), historiske minnesmerker, galleri og kunstmuseum, samt en skulpturpark. Alt samtidig som du kan spise og sove godt i fredelige omgivelser. Det sies nemlig at hvilepulsen er litt lavere på Inderøy enn andre steder i landet. Nærheten til sjøen gir også muligheter for bading, fiske, båt- og friluftsliv.

Overnatt på Øyna kulturlandskapshotell

Hotellet ligger idyllisk til på toppen av en høyde og har panoramautsikt over Inderøys Gyldne Omvei, Trondheims fjordlandskap og Fosenalpene. Restauranten på tomten har i flere år hatt stor suksess, og nå tilbys også overnatting med 18 romslige rom med private balkonger og gulv-til-tak-vinduer. Alle rommene har utsikt over det naturskjønne landskapet og er bygget inn i åssiden, som tillater gjestene nærhet til naturen. Hvert rom peker også i en egen retning slik at alle får en helt unik og uforstyrret utsikt. Et must for en Instragram-verdig solnedgang.

Roadtrip til Røros

Kombiner oppholdet i Trondheim med en roadtrip til verdensarvstedet Røros, det gamle gruvesamfunnet med sin sjarmerende trehusbebyggelse. De enorme haugene med slagg, et biprodukt fra gruvedrift, minner deg om byens industrihistorie. Historienerder vil elske et besøk til den gamle kobbergruven og museet. For matentusiasten er Røros, med sin store samiske befolkning, også stedet å prøve reinkjøtt. Er ikke Rudolf på menyen din, finnes det også mange gårdsbutikker og restauranter som serverer lokalprodusert mat og drikke. Besøk nettsiden til De Historiske for detaljer om kjøreturen mellom Britannia og Røros Hotell.

Safari i Oppdal

Dra til Oppdal og gå på moskussafari på Dovrefjell, det eneste stedet i Norge, og ett av svært få steder i verden, hvor du kan få øye på dette sjeldne arktiske dyret. Oppdal er kanskje mest kjent som en vinterdestinasjon, men når snøen smelter, gir den vei til et omfattende nettverk av stier for fotturer og terrengsykling. Rafting er også en populær aktivitet her. For en solid lunsj bør du legge inn et besøk til det prisbelønnede bakeriet Sprø, som skal være en favoritt blant lokalbefolkning og besøkende.

Himmelske Tautra

Den lille øya Tautra huser klosterruiner fra 1207, samt moderne Tautra Mariakloster fra 2006, hvor 14 nonner lever i dag. Du er velkommen til å bli med på en av deres syv daglige tjenester, eller bare besøk for ro eller bønn. Her ber de om fullstendig stillhet.

Her kan du også dra på ølsmaking av lokalt produsert øl fra Klostergården. Nyt gjerne ølen til noe fra stedets matmeny. De har også en gårdsbutikk, hvor du kan plukke med deg såper og kremer som er håndlagd av nonnene. Hvis kloster ikke er tingen for deg, kan Tautra også by på bra fugleliv og gode muligheter for å ta dette nærmere i øyesyn. Du kan kjøre over til øya, men den beste måten å komme seg dit på, skal være med rib-båt fra sentrum av Trondheim.

Selve huset kan gjeste åtte personer, og to små overnattingssteder ble bygget her i fjor slik at man kan ha fire gjester til. På Naustet kan du være din egen kokk, eller la vertene Jannike Holm og Remy Nordvik ordne privat kokk for deg.

Privat utsikt: Alle rommene på Øyna kulturlandskapshotell peker i en egen retning, og har en helt unik utsikt. Foto: Håkon Sandmo Karlsen/Green Advisors AS/Øyna Kulturlandskapshotell

Naustet ligger kun en kort spasertur fra den kjente Stokkøya-stranden og Strandbaren, som er et bra sted for mat og bading, samt tilbyr et spennende kulturprogram på sommerstid. Fra øya kan du også dykke etter kamskjell.

Reitan anbefaler også ferierende å stikke bortom Lade Gård, en gammel storgård på Ladehalvøya i Trondheim, kjent som sete for Ladejarlene i vikingtiden. Gården er siden 1992 eid av Reitangruppen, og benyttes som hovedkontor for Reitangruppen og Rema 1000 Norge.

Safari: Ta turen fra Trondheim til Dovre nasjonalpark og let etter det sjeldne, arktiske dyret moskusen. Foto: Roger Brendhagen/Frichs Management AS

– Lade Gård er verdt å kjøre forbi hvis du skal til Ladestien. Det var på et tidspunkt hovedstaden i Norge, og Olav Tryggvasson bodde der før han flyttet byen inn til Nidelven. Når jeg sitter på Lade Gård, føler jeg litt at jeg sitter på den egentlige hovedstaden, humrer Reitan gjennom skjermen Kapital Reise intervjuer ham via.

– Det er kanskje der du sitter nå?

– Ja, det gjør jeg, svarer kongen av norsk dagligvarehandel kontant.