<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Soleklart gull til Stavanger - Nordens beste vinkelner

Sander Johnsson fra Restaurant Re-naa feide alle av banen

Nordens beste: Sander Johnsson Thomas Sjoerup
Vin

Hvert år organiseres Nordisk Vinkelnermesterskap hvor to kandidater fra hvert av de nordiske landene konkurrerer om den gjeve tittelen, Nordens Beste Vinkelner.

Velfortjent 3.plass: Nikolai Haram Svorte Thomas Sjoerup

Kåringen roterer årllig mellom de fem nordiske landene, i år stod Danmark for tur. Etter en lang og innholdsrik søndag på Axelborg i København gikk seieren til Norge, og Sander Johnsson fra Restaurant Re-naa i Stavanger gikk seirende ut av konkurransen. Sverige landet 2. plass med Emma Ziemann fra Restaurant Äng utenfor Göteborg og bronse tok Nikolai Haram Svorte, vinansvarlig på Speilsalen på ærverdige Britannia i Trondheim.

Strålende fornøyd

Liora Levi, president i Norsk Vinkelnerforening er strålende fornøyd med så mange palleplasser. -- En ny generasjon med utrolige dyktige vinkelnere er på plass i Norge. Det tyder godt for fremtiden for faget forteller hun til Kapital.

Ikke en enkel jobb å bli best

Dagen startet med teoriprøve og skriftlig blindsmaking av 3 viner og 3 drikkevarer. I tillegg skulle de sette opp et drikkekart for en nyåpnet high-end restaurant med fokus på sjømat og caviar. Her skulle det listes 20 ulike viner, samt 5 brennevin/digestif, 5 øl og 5 alkoholfrie alternativ. Deltagerne ble så testet i dekantering av rødvin før 3 kandidater gikk videre til finalen.

I finalen var scenen rigget som i en restaurant, og deltagerne måtte gjennomflere ulike element etter de først hadde sjekket stasjonen sin og "restauranten" åpnet dørene. Champagneservering, anbefale og sette vin til østers fra glasskartet, servere sherry til stamgjester, hjelpe enpåståelig gjest å forstå måten Champagne lages på, servere en flaske hvit burgund, fortelle om restaurantenspremium viner (hvorav en av vinene ikke ble laget i årgangen som var listet), blindsmaking av et glass rødvin...alt dette før finalen gikk over i felles scenetid og en quiz på kjente etiketter og en utslagingsrunde hvor deltagerne gradvis måtte krype til korset ettersom de svarte feil på de 3 vinene som skulle blindsmakes. 

En flaske i 22 glass..

Helt til slutt måtte finalistene dekantere og fordele en magnumflaske med rødvin i 22 glass, selvfølgelig helt jevnt fordelt og kun med én skjenking per glass.  Et variert og rikholdig utvalg oppgaver, alt gjennomført med stort tidspress og under dommernes granskende blikk.

Team Norway Henrik Dahl Jahnsen - Knut-Espen Misje - Liora Levi - Sander Johnsson - Nikolai Haram Svorte - Simon Zimmermann Thomas Sjoerup