Den legendariske vineiendommen Tenuta San Guido ligger et steinkast unna de idylliske badestrendene ved kysten av Maremma i Toscana. Det majestetiske synet av den to kilometer lange alleen Viale dei Cipressi – med over 2.540 sypresser plantet på hver side av veien – setter standarden ved ankomst, og hinter om hva som er i enden. Eiendommen er intet ringere enn hjemstedet til Italias mest kjente vin: Sassicaia.
Først familiens husvin
Historien om Tenuta San Guido begynte i 1942, da italieneren Mario Incisa della Rocchetta plantet en liten jordlapp med Cabernet Sauvignon på gården han hadde startet i Bolgheri. Mannen plasserte vinmarkene syv kilometer inn på eiendommen, i 350 meters høyde ved et gammelt jaktslott. De fleste mente at det var galskap å plassere vinmarker langt fra folk, attpåtil i et vinområde som knapt fikk betalt for vinene sine på den tiden.
Mario hadde en teori om at det burde være riktig å plante Bordeaux-druer der, siden jordsmonnet var likt det hadde i Graves – i Bordeaux. Ideen var å lage en vin som lignet på datidens beste vin, som kom fra det franske området, til eget bruk.
Første årgang ble tappet i 1945. Vinene forble husvin for familien Incisa della Rocchetta i nærmere 20 år, frem til 1968. Etter hvert begynte vinjournalister og vinkjennere å høre rykter om de fantastiske dråpene fra vinmarken i skogen. Kun 3.000 flasker ble laget i året, og vinproduksjonen var en velsmakende bigesjeft til hesteoppdrett og trening av veddeløpshester.
Tidene skulle imidlertid forandre seg – velstående italienere ville ikke lenger holde egne hester hjemme. Mario Incisa della Rocchetta var blitt en sliten mann og måtte overlate vinprosjektet til sin sønn Nicolò Incisa della Rocchetta.
Supertoscaneren
Nicolò fikk ingen lett start. Han overtok en hesteavl av veddeløpshester som ikke kastet av seg nok midler til å fortsette. En stor plan ble lagt, basert på ryktet vinene fra skogen hadde fått. Vinmarker ble utvidet og beplantet, og egen vinkjeller ble bygget.
Faren Mariovar ikke blid. Men sønnen hadde arvet staheten til faren. Frem til sin død i 1983 fikk faren oppleve at renommeet økte. Størst var opplevelsen i 1978 da Sassicaia ble kåret til den beste vinen blant 33 andre toppviner fra 11 land i en smaking arrangert av det kjente vinbladet Decanter i England. Vinene fra Italia ble av Decanter kalt “supertoscanere”. I 1994 fikk Tenuta San Guido sin egen DOP-klassifikasjon: DOP Bolgheri Sassicaia. Hittil er Sassicaia den eneste produsenten i Italia som har blitt tildelt dette.
Nicolò fylte nylig 86 år og har opplevd veksten fra 3.000 til dagens 550.000 flasker, under tre forskjellige etiketter fra Tenuta San Guido. Han lever alene med sine 12 hunder på eiendommen og har en finger med i det meste på den store gården.
Det daglige er det nå hans datter Priscilla og tre kusiner/nevøer som er ansiktet utad for Tenuta San Guido, sammen med deres 165 ansatte som har sitt virke på den 2.500 hektar store eiendommen – hvorav kun 90 hektar blir brukt til vinplanter.
Vinene fra Tenuta San Guido
Varenr: 10407201
Tenuta San Guido Le Difese 2020
Ren elegant. Røde svale bær, krydder og mineraler på duft og smak. Konsentrert og elegant med medium pluss syrlighet. Lang ettersmak. Dekanter gjerne vinen. Kommer medio jjuli 2022 på Vinmonopolet. Passer til: Storfe, lam.
Pris: 330 kr
Poeng: 88
Importør: Palmer Fine Wine
Varenr: 10407101
Tenuta San Guido Guidalberto 2020
Middels rød farge. Røde svale bær, urter, florale toner. En tanke fatpreget anslaget, men ren elegant vin med flott konsentrasjon. Bør dekanteres en time før servering. Kommer medio juli 2022 på Vinmonopolet. Passer til: Storfe, lam.
Pris: 455 kr (bestilling)
Poeng: 89
Importør: Palmer Fine Wine
Varenr: 10323701
Sassicaia 2019
Middels rød farge. Svale solbær, urter og krydder på smak og duft. Moden og kjølig frukt og lang ettersmak. Markant medium pluss syrlighet. Elegant og nydelig struktur på hele smaksbildet. Ca 240 flasker tilgjengelig i Norge fra medio november 2022. Passer til: Storfe, lam.
Pris: 2 500 kr
Poeng: 97
Importør: Palmer Fine Wine