“Alle” skal inn i aksjemarkedet om dagen, og det er ikke bare bra, ifølge ekspertene.
– Vanligvis spør taxisjåførene om aksjetips, men nå om dagen føler jeg at jeg får flere aksjetips av taxisjåførene enn jeg gir. Det er skremmende, for argumentasjonen de kommer med er ofte ikke spesielt dyp. Det går mer på “jeg har hørt at”... Da blir det investeringer basert på “den større idiot-teori”: at det skal komme en annen idiot lenger ned i gaten som er enda dummere og kjøper for en enda høyere kurs, sier Jan Petter Sissener.
– Er det et salgssignal at selv taxisjåfører snakker aksjer?
- Ikke nødvendigvis at de snakker aksjer, men når de tror de kan det bedre enn oss i bransjen som har jobbet her i 40 år. Men det har vist seg å være et salgssignal historisk. Jeg vil ikke nødvendigvis kalle det taxisjåfører, jeg vil heller kalle det amatører, eller folk som ikke har vært ute en vinternatt før. Når folk uten nødvendig erfaring prøver å belære meg om enkeltaksjer lar jeg meg skremme, sier Sissener.
Vanligvis spør taxisjåførene om aksjetips, men nå om dagen føler jeg at jeg får flere aksjetips av taxisjåførene enn jeg gir.Porteføljeforvalter Jan Petter Sissener
Finansprofessor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole (NHH) forteller at dette er et tegn på overmodning av markedet.
– I sin alminnelighet betyr dette at det er på tide å gå ut av markedet. Det er da antydning til en boble, ingen trær vokser inn i himmelen, sier Johnsen.
90.000 ferske aksjonærer
Med voldsomme kurssvingninger og en drøss av nye investorer ble en rekke rekorder satt på Oslo Børs gjennom det siste året. I 2020 kastet over 90.000 nye aksjonærer seg inn i aksjemarkedet. Ved utgangen av året kunne Euronext VPS telle opp nesten 480.000 nordmenn som eier aksjer på en av markedsplassene på Oslo Børs (regulerte Oslo Børs og ikke-regulerte Euronext Growth), ifølge tallene fra AksjeNorge.
Årsaken til så mange nye investorer er sammensatt, ifølge ekspertene. Men det henger blant annet sammen med at mange har fått mer penger å rutte med ettersom restauranter, aktiviteter og kulturliv har vært stengt i lengre tid, i tillegg til strenge reiserestriksjoner grunnet coronapandemien.
– Flere har fått et visst likviditetsoverskudd på grunn av nedstengningene. Jeg tror også flere har hørt om naboen som har tjent litt penger i aksjemarkedet, og ønsker å prøve å tjene noen kroner selv, sier forvalter Jan Petter Sissener.
Ekspertene Kapital har snakket med, mener det er flott at flere fatter interesse for børs og investeringer, men det er ikke nødvendigvis bare fordeler med mange nye aksjonærer.
– Mange av de nye investorene har fått være med på et eventyrlig bullmarked, spesielt innen nye grønne næringer. Men jeg er usikker på om de vet hva de investerer i og risikoen i det, medgir Sissener.
– En boble
Rundt ett år er gått siden det for alvor stormet på Oslo Børs. I løpet av de 12 siste månedene har Hovedindeksen tatt seg kraftig opp med rundt 24 prosent, men det er en annen markedsplass som har skilt seg spesielt ut det siste året, nemlig Euronext Growth (tidligere Merkur Market).
En rekke av de nye fremtidsrettede virksomhetene er priset langt utenfor min kalkulators rekkevidde.Jan Petter Sissener
Før 2020 utgjorde Euronext Growth få selskaper og få aksjonærer, men i fjor skjedde det noe. I løpet av 2020 ble 49 nye selskaper notert på markedsplassen, og så langt i år har listen blitt utvidet med 16 nye tilskudd. Det har vært med på å skape blest rundt investeringer, og dermed økt interessen, mener finansprofessor Johnsen. Det bekrefter også tallene fra AksjeNorges rapport for 2020.
Antall småsparere som eier aksjer på Euronext Growth og Oslo Børs økte med 864 prosent gjennom 2020, fra 6.264 personer til 60.363. Antallet som kun eier på Euronext Growth økte med 240 prosent, fra 2.510 til 8.546 personer. Nye investorer som kun investerte på Oslo Børs økte på sin side med åtte prosent, med cirka 32.000 personer.
Flere av selskapene på Euronext Growth har hatt en ellevill vekst det siste året. Av 86 selskaper er det kun 23 selskaper som har en kursutvikling som strekker seg 12 måneder tilbake i tid. Utviklingen i disse selskapene viser at de i snitt har hatt en verdiøkning på 116 prosent i løpet av det siste året. På toppen finner vi biometriselskapet Zwipe og læringsplattformen Kahoot
, begge med en økning på langt over 500 prosent, mens den grønne aksjen Quantafuel er opp over 350 prosent.Av de nyere selskapene har flere steget enormt på kun noen måneder. Ikke alle mener de voldsomme prisoppgangene kan forsvares, spesielt når det gjelder grønne aksjer, ifølge Sissener.
– En rekke av de nye fremtidsrettede virksomhetene er priset langt utenfor min kalkulators rekkevidde. Det er noe med den norske folkesjelen; man skal helst tjene 10 prosent om dagen og ikke i løpet av året. Jeg utelukker ikke at denne grønne boblen ender på samme måte som dotcom-boblen, sier porteføljeforvalteren.
Tapsprosjekt
Pr. 1. januar i år var det 24 prosent flere aksjonærer på markedsplassene på Oslo Børs enn på samme tid i fjor. To tredjedeler av de nye investorene er under 40 år, ifølge tall fra AksjeNorge, og det kan virke som flere fra alle yrkesgrupper har puttet pengene sine inn i aksjemarkedet.
– Mange nye og uerfarne investorer som kjøper på tips fra andre og skaper ekstreme reaksjoner i enkeltpapirer, kan virke forstyrrende på markedet og øker risikoen for tap, ifølge Nordnets investeringsøkonom Mads Johannesen.
Mange nye og uerfarne investorer som kjøper på tips fra andre og skaper ekstreme reaksjoner i enkeltpapirer, kan virke forstyrrende på markedet og øker risikoen for tap.Mads Johannesen, investeringsøkonom i Nordnet
Et godt eksempel er Norwegian , som var selskapet med nest flest private aksjonærer i fjor. I løpet av 2020 valgte over 35.000 personer å putte pengene sine inn i flyselskapet, som har hatt en styrtende aksjekurs over de siste 12 månedene. Kursen er ned rundt 98 prosent, og det er nærliggende å anta at de fleste av Nordnets 25.000 kunder som har kjøpt NAS-aksjer har tapt, forteller Johannesen.
– Noe av det viktigste en må ha med seg i aksjemarkedet er å vite hva du kjøper. Gjør du jobben og er bevisst på risikoen, vil du også kunne minimere dine feil og sannsynligvis øke dine sjanser mye når det gjelder å tjene penger i aksjemarkedet, sier han og legger til:
– Når det gjelder enkeltinvesteringer, så tror jeg det er sunt å prøve og feile i starten. På den måten lærer man av sine feil og blir en bedre investor. Uansett er det bedre jo mer du klarer å lese og tilegne deg av kunnskap før du starter, men du skal heller ikke undervurdere praksis.
– Ta profitt i tide
Daglig leder i AksjeNorge, Kristin Skaug, får også daglig henvendelser fra småsparere som investerer eller ønsker å investere. Det er ingen tvil om at flere har tatt høyere risiko enn de normalt ville tatt, men aksjestatistikken viser at folk er blitt flinkere til å spre risikoen på flere selskaper, ifølge Skaug. Men én gruppe uroer henne.
De som bekymrer meg mest, er de få som tar kontakt og ønsker å vite hvordan de kan tjene en million raskt.Kristin Skaug, AksjeNorge-sjef
– De som bekymrer meg mest, er de få som tar kontakt og ønsker å vite hvordan de kan tjene en million raskt. Den skumleste gruppen er de som skylder mye i forbrukslån og som ønsker å ta igjen det “tapte”. Ikke alle disse er like lydhøre for forsiktige råd, sier AksjeNorge-sjefen.
Likevel opplever hun at de fleste uerfarne starter veldig forsiktig, ofte med fond og spareavtale.
– Alle har godt av å få bedre avkastning på sparepengene sine. Det er ikke slik at de trenger en master i finans for å investere i aksjer eller aksjefond. Og min erfaring er at majoriteten har tatt gode valg for sparingen sin. Det er flott at folk diskuterer åpent, for det gir rom for korreksjon og guiding fra fageksperter, men folk flest bør fortsatt lytte mest til de som har økonomi som et spesialfelt, sier hun.
Jan Petter Sissener har et klart tips til børsens nye og gamle investorer:
– Man må sørge for å ta profitt i tide, og ikke bli for grådig. Når rentene er nærmest null, så skal man være fornøyd med syv til åtte prosent. Verden er full av fattige folk som aldri tok gevinst, og verden er full av rike folk som tok gevinst for tidlig, sier han.