– Sake kom på det norske markedet for to–tre år siden og har tatt helt av. Nordmenn blir mer og mer internasjonale og har sluttet å være konservative og kjedelige, sier Emil Næss, beverage manager hos Skagstindgruppen.
Skagstind står bak konsepter som Smelteverket, Pokalen, Rådhuset Bar, Torget Mathallen, Krøsset – og Telegrafen i Oslo. Til og med Countryfestivalen på Vinstra har de i sin portefølje.
– Telegrafen er et konsept med flere barer og konferanserom med lek, moro og kvalitet i sentrum, som åpnet i midten av 2021, fortsetter han.
Det består av Restaurant Bestorp, elegante Teleks vinbar med inspirasjon fra 60-tallet, 70-tallsinspirerte Telefonkiosken med shuffle boards og dartsmaskiner og nattklubben Faksen.
Faksen har fokus på det gode gamle 80-tallet, med klubbeventer i helgene i regi av ulike byråer, “som kommer og lager god stemning”, ifølge Næss.
– I et av Oslos peneste bygg, som er blitt tatt godt vare på og som ble kåret til byens mest spesielle bygg for noen år siden, legger han til.
Historisk sus
For det er mye historie i veggene her. Telegrafbygningen åpnet dørene i 1924, tegnet av de anerkjente arkitektene Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson, som vant designkonkurransen om bygget i 1916. I ekspedisjonshallen ruver et gigantisk veggmaleri, malt av Alf Rolfsen i 1922. I 1966 ble bygningen utvidet med et påbygg av Nils Holte.
Å gå inn på Faksen er som å tråkke inn i en pastellfarget Technicolor-scene fra Miami Vice i sukkerspinnrosa og mint, med detaljer som neonlys, en telefonkiosk, et bilde av 80-tallsdronning Grace Jones og rosa telefoner hengende ned fra taket.
“Hockeysveis & skulderputer” står det på et neonskilt.
– “Japanese Summer” er en selvkomponert cocktail basert på japanske likører og gin, som skapt for sommertid, sier Næss.
Japanese Summer
– Yuzu-sake er risvin infusert med sitrusfrukten yuzu. I tillegg har drinken appelsinlikør, gin – helst en botanisk, japansk gin eller London dry gin, ferskpresset ananasjuice og sitronjuice, eggehvite, sukker og vaniljelikør.
En kombinasjon som nesten gir en sorbetfølelse i munnen, mener han.
– Samtidig er yuzu-sitrusen så mye mer kompleks enn andre sitrusfrukter, med en aroma og smak som ikke kan sammenlignes.
Lyst på yuzu
Stadig flere barer bruker yuzu-sake i drinkene sine.
– Jeg tror nordmenn har begynt å åpne munnen for nye smaker. Dette tror jeg blir et yuzu-sake-år.
– Det er ikke tilfeldig at drinken har vaniljelikør – for blir det egentlig mer 80-talls enn det?
– Vi spiller helt klart litt på det. Kombinasjonen sitrus og vaniljesmak – men ikke for kraftig, gir en fantastisk snert til drinken.
– Hell alle ingrediensene i en shaker. Tørrshake uten isbiter for å binde komponentene sammen og gjøre drinken foamy. Tilsett is i shakeren og rist godt til drinken er avkjølt. Hell over et rocksglass med isbiter og pynt.