– Det har historisk sett vært lite innovasjon og digitalisering i bygg-, anleggs- og eiendomsbransjen. Det er i ferd med å endre seg, og vi ønsker å bidra. Vi samarbeider med oppstartsselskaper i en tidlig fase ved å bruke vår erfaring, kompetanse og kapital, sier Ingunn Andersen Randa, konserndirektør i Obos med ansvar for forretningsutvikling.
En viktig del av dette er å satse på innovasjon og teknologi gjennom samarbeid med oppstartsselskaper. Dette skjer gjennom Obos Oppstart.
Det er viktig at produktene er skalerbare for bransjen.Ingunn Andersen Randa, Obos
Har investert bredt
Obos har investert i overkant av 100 millioner kroner i oppstartsselskaper.
– Vi har en ramme på cirka 300 millioner kroner for å investere i oppstartsselskaper. Som stor aktør har vi et ansvar for å bidra til å dra bransjen videre. Samtidig gjør vi oss selv mer relevante for kundene, og vi skal over tid også tjene penger på investeringene.
Så langt har Obos hatt gevinster på rundt 100 millioner kroner.
Vi blir kontaktet av internasjonale fond som er interessert i å investere i proptech i Norge og Norden.Ingunn Andersen Randa, Obos
– Det er lett å få høydeskrekk, og det er litt mer trøblete i markedene nå. Vi har vært med så lenge at vi vet at det kan gå begge veier, men er positive til proptech over tid.
Obos var en betydelig investor i Spacemaker, og var også tidlig inne på kundesiden.
– Spacemaker, som ble solgt for over 2 milliarder kroner, er en mye omtalt suksesshistorie. Vi blir kontaktet av internasjonale fond som er interessert i å investere i proptech i Norge og Norden, blant annet som følge av dette, sier Randa.
Eksisterende investeringer:
Antler: Obos er investor og industripartner med gründerfabrikken Antler, som har hatt proptech som et av deres prioriterte områder i Norge.
Catenda: Samhandlingsplattformen i skyen for bygingsinformasjonsmodellering (BIM), som skaper digitale tvillinger av bygg [kan kuttes om du vil spare tekst].
Construct Venture: Et felles fond 50/50 med AF Gruppen, som investerer i tidligfase-selskaper innen bygg og anlegg.
Hybel.no: Markedsplassen for hybler og digital utleieforvaltning.
Parqio: En tech-startup som tilgjengeliggjør private fellesgarasjer for fremtidens tjenester og behov gjennom plattform for tilgangsstyring.
Plaace: Markedsplass for leie og utleie av butikklokaler, systematiserer data om bygulv og har ambisjon om å bidra til levende gater og byer.
Senseloop: Avansert datainnsamling ved hjelp av droner.
Otovo: Europeisk markedsplass for solceller og batterier til privatmarkedet.
Unloc: Bygger det digitale nøkkelknippet for adkomst i bolig- og næringsbygg, har i fellesskap utviklet Obos-Nøkkelen, der Obos har oppstartsselskapet Unloc som teknologipartner.
Wanda: Tilbyr lagring som en tjeneste gjennom teknologi og bærekraftig logistikk.
Exits fra porteføljen:
EDEA/European Distributed Energy Assets (spin-out fra Otovo, exit gjort ved salg tilbake til Otovo), Otovo-spinoff opprettet for å finansiere leasing av solcelleanlegg.
Spacemaker (solgt) Programvare basert på kunstig intelligens for eiendomsutviklere. Solgt i 2020 for 2 milliarder.
Levende laboratorium
Som konsern jobber Obos bredt.
–Vi har også en innovasjonsavdeling og Obos Living Lab, hvor vi forsker og samarbeider med aktører som ønsker å utforske fremtidens boliger, alt fra IKEA til oppstartsselskaper.
I Oslo Living Lab på Vollebekk i Oslo vurderer Obos nye ideer konsepter og løsninger sammen med en rekke partnere og beboere. Målet er å teste ut hva beboere vil ha av nye teknologiske løsninger og boformer.
I labben er det 34 leiligheter med 44 beboere, og det pågår 13 ulike prosjekter.
– Beboerne flyttet inn høsten 2021. Målet er at kunnskap og erfaring fra prosjektet på Vollebekk skal tas med videre i nye boligprosjekter, for å skape enda bedre bomiljøer i fremtiden. Det er et kjempespennende prosjekt som bransjen og politikerne heier på.
Fra utsiden ser det kanskje ut som en vanlig boligblokk, men dette er Norges mest eksperimentelle bofellesskap.
Innen proptech samarbeider Obos blant annet med selskapene Incube Ligthing, som løser dårlig innelys gjennom fiberoptiske kabler. I dagslysprosjektet i innendørshagen simuleres blant annet kunstig dagslys fra taket gjennom slike kabler, og dette kan være med på å endre måten boliger og næringsbygg bygges på i fremtiden.
Obos samarbeider også med Unloc, som har utviklet digitale nøkler på telefonen som også kan deles med venner eller andre som trenger å låse seg inn.
Men det er ikke bare proptech.
Blant annet tester møbelfirmaet Måndalen bærekraftige, fleksible og plassbesparende løsninger i labben, slik som flyttbare vegger. I labben utforsker man også beboernes opplevelser og behov knyttet til deling og fellesområder.
I 2022 skal Obos Living Lab teste en rekke løsninger gjennom fire perioder med forskjellig fokus: “deling”, “fleksible hjem”, “enklere hverdag” og “sunne hjem”.
Obos forventer at Living Lab kommer til å pågå over flere år, foreløpig er det ikke satt noen sluttdato.