<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Hett i Sverige, lunkent i Spania

I fjor snudde coronapandemien markedet for fritidsbolig i utlandet fullstendig på hodet. Mens omsetning og priser stadig når nye høyder i Sverige og Frankrike, er det kjøpers marked i nordmenns feriefavoritt, Spania.

Eksplosjon i markedet: I Sverige har salg av fritidsbolig eksplodert uten nordmenn. Prisene har steget 17 prosent det siste året. Her fra Vindön på vestkysten med egen strand og brygge. Prisen? 15 mill. svenske kroner, ca. 15,3 mill. norske. Foto: Svensk Fastighetsförmedling
Eiendom

Coronapandemien og de påfølgende reiserestriksjonene har gjort det utfordrende å være eier av feriebolig i utlandet det siste halvannet året, og manges kjøpsplaner har blitt lagt på is. Samtidig har flere valgt å kjøpe feriebolig i eget land. For noen land har det gitt både salgs- og prisrekorder, mens for andre land har dette ikke vært nok til å demme opp for manglende etterspørsel utenfra og en voksende tilbudsside.

Hele Norden har hatt en eksplosjon i markedet for fritidsbolig, og interessen holder seg.
Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

Selv om temperaturen nå stiger i fritidsboligmarkedet i de fleste land, er det altså store forskjeller landene imellom. Mens Sverige opplever en prisvekst på fritidsboliger på 17 prosent grunnet økende interesse fra svenskene, og det ifølge lokale meglere selges flere eiendommer enn noensinne på den franske rivieraen mye grunnet kjøpesterke franskmenn som har gjenoppdaget eget “hyttemarked”, har det vært noe roligere i nordmenns ferieland nummer én, Spania. Der har både utlendinger og kapitalsterke spanjoler i stor grad uteblitt. Nå melder imidlertid meglere både på Costa del Sol og Costa Blanca, begge populære destinasjoner blant nordmenn, at markedet begynner å ta seg gradvis opp igjen.

Ja, vi elsker feriebolig i utlandet

– Hele Norden har hatt en eksplosjon i markedet for fritidsbolig, og interessen holder seg. Vi har god økonomi og lav rente, sier Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret. – Vår undersøkelse viser at antallet nordmenn som planlegger kjøp av fritidsbolig i utlandet har forblitt det samme som før pandemien brøt ut. Det kommer et oppsamlingsheat, fordi mange har sittet og ventet. De har pengene klare til å kjøpe når de finner det riktige objektet.

Dyrest: Denne eiendommen i Marbella er den dyreste boligen i Spania til salgs på Finn.no for øyeblikket, med en prislapp på 21,9 mill. euro, tilsvarende 239 mill. kr. Foto: Costa del Sol Property

Og mangel på objekter er det tilsynelatende ikke. På Finn.no ligger det i skrivende stund 7.865 boliger til salgs i utlandet. En av de aller dyreste boligene oppført på Finn.no har en prislapp på 22 millioner euro, tilsvarende nesten 230 millioner norske kroner. Boligen ligger på Golden Mile i Marbella, og lanseres av Costa del Sol Property, drevet av nordmennene Thomas Kjærrgård og Felipe Valdes Carter.

Det har vært en grei strøm med kunder det siste året, og i 2021 har det økt på. Vi har solgt og overlevert mange boliger så langt i år.
Thomas Kjærrgård, Costa del Sol Property

– Det har vært en grei strøm med kunder det siste året, og i 2021 har det økt på. Vi har solgt og overlevert mange boliger så langt i år. Flere av dem har vært under bygging i pandemien. Noen kunder kjøper for første gang, men mange er også andre- eller tredjegangskjøpere, sier Kjærrgård, som er daglig leder i Costa del Sol Property.

Tror ikke på priseksplosjon

Øye tror likevel at tilbudssiden i Spania er for stor til at prisene vil gå opp med det første.

– Usikkerheten forsvinner sakte, og reisevirksomheten går opp. Men ikke tro på priseksplosjon i Spania. Det er vanskelig å se for seg. Det er mye å velge mellom. Det er hyggelig å være kjøper i Spania, og det blir sannsynligvis ikke noe prispress, sier han.

Det er hyggelig å være kjøper i Spania, og det blir sannsynligvis ikke noe prispress.
Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

For det er desidert flest boliger til salgs i Spania på Finn.no, hvor antallet nå ligger på 5.535 annonser. På andreplass kommer Frankrike med 964 annonser, Sverige ligger på tredjeplass med 423 annonser, og Tyrkia tikker inn på en fjerdeplass med 290 annonser.

Vi vil ut igjen: Like mange nordmenn drømmer om å kjøpe fritidsbolig i utlandet som før pandemien, ifølge en undersøkelse fra Prognosesenteret. Her fra en villa til salgs i Cannes. Foto: Knight Frank

– Tyrkia er billigere enn noensinne, men tilgjengeligheten er problematisk. Og usikkerheten er kanskje ikke mindre nå med ekstreme vær- og vindforhold. Det spørs om nordmenn tør å ta sjansen på å kjøpe her. Hellas har andre problemer som gir nordmenn aversjon mot å kjøpe fritidsbolig her, og i Italia er den norske kjøpergruppen mer marginal, sier Øye.

Dyrere å kjøpe hos söta bror

Men et av landene som har hatt et brennhett eiendomsmarked det siste året er Sverige.

– I Sverige har salg av fritidsbolig eksplodert uten nordmenn. De har hatt 17 prosent prisvekst det siste året. Det er et rekordartet marked i Sverige nå, men meglere jeg har snakket med forteller at det er ingen norsk invasjon der, sier Øye.

I Sverige har salg av fritidsbolig eksplodert uten nordmenn. De har hatt 17 prosent prisvekst det siste året.
Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

Det har nemlig ikke vært lett å krysse grensen det siste halvannet året, men fra og med 31. mai i år ble alle innreiserestriksjoner til Sverige fra Norge og øvrige nordiske land opphevet. Men skal du hjem igjen, har du likevel kunnet havne i karantene. 

I skrivende stund har Västra Götaland, hvor de fleste nordmenn kjøper feriebolig, igjen blitt oransje. Det medfører karantene ved innreise til Norge, med mindre du kan dokumentere at du er fullvaksinert, eller har gjennomgått coronasykdom i løpet av de siste seks månedene.

Men til tross for færre norske kjøpere har det altså kokt i markedet for fritidsbolig i nabolandet. 

Lavere levekostnader: Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret tror markedet for fritidsbolig i Sverige har vært oppadgående for nordmenn de siste årene, til tross for svak krone, grunnet god tilgang på sjøhytter og betydelig lavere levekostnader. Foto: Håkon Sæbø

– En sjøhytte som kostet 15 millioner kroner for to år siden, koster 20 millioner kroner i dag, sier Leif Fourong, eiendomsmegler i Svensk Fastighetsförmedling.

Han forteller at det er en snever tilbudsside på sjøhyttemarkedet i Sverige om dagen.

– Det finnes en stor, lang kyst, men det er få eiendommer – og ingen selger nå. Vi blir hjemme også neste år og har gjerne hjemmekontor på hytta. Jeg tror derfor ikke prisene vil gå ned, men stabilisere seg på dette nivået, sier Fourong.

En sjøhytte som kostet 15 millioner kroner for to år siden, koster 20 millioner kroner i dag.
Leif Fourong, eiendomsmegler i Svensk Fastighetsförmedling

Selv om flere nordmenn har vært mer avventende med sine kjøpsplaner i Sverige under pandemien grunnet lange perioder med delvis stengte grenser, er det likevel noen som har slått til.

– Jeg solgte en hytte til 19,8 millioner kroner i Strømstad-regionen over Facetime til en nordmann. Vi har hatt endel digitale visninger, sier Fourong.