Yoga i Finnskogen
De prisbelønte Pan tretopphytter tilbyr nå også yoga og meditasjon i norsk skog. Pan og instruktør Gitte Lill Paulsen i Mountainyoga.no skal kombinere elementene som gir indre ro, etterfulgt av frisk energi.
Paulsen er utdannet yogainstruktør fra New York og Norge, og startet mountainyoga.no for å realisere drømmen om å kombinere natur og yoga. Undervisningen kan foregå på engelsk og norsk.
Pans yoga-retreat går over to dager og inneholder blant annet vinyasa yoga, yin yoga med flow og meditasjon. Klassene ledes ute i skogen, ved gapahuken, i en koselig låve med tente lys eller i storstua på gården. Alt ettersom hvordan været blir.
I disse timene får man trene kjernemuskulatur, puste, fokusere, meditere og koble av. Man får også delta på en rolig vandring langs de flotte turstiene på Finnskogen.
Kurset tilpasses alle ferdighetsnivåer, både til deg som prøver yoga for første gang og til deg som har praksis fra før. Timene tilpasses også gravide. Det vil bli 90 minutter yoga hver dag, samt rekreasjonstur i skogen. Man kan i tillegg booke seg inn på spabehandlinger som blir utført på hyttene.
Maks antall for yoga-retreaten er 12 personer fordelt på Pans to hytter, og prisen ligger for øyeblikket på 1.800 kroner pr. person. I tillegg kommer leie av hytte, hvor det er plass til seks stykker i hver. Grunnet stor pågang skal Pan utvide med en tredje hytte som etter planen står klar i høst.
Guidet SUP-tur i Ålesund
Prøv den populære vannsporten, Stand-Up Paddleboard (SUP), i hjertet av Ålesund omgitt av byens flotte arkitektur i Jugendstil.
Stående på brettet får man svært god sikt ned i det klare vannet i Ålesunds kanaler, en opplevelse som passer for de fleste. Opplegget er kortvarig, slik at du ikke trenger å sette av hele dagen. Nødvendig utstyr får du utlevert og gjennomgått på senteret til arrangør Uteguiden før turen.
For deg som har lyst på tur på egen hånd, har de også SUP laget av skum (faste brett) og oppblåsbare. De oppblåsbare er mer stabile, mens de faste brettene av skum anbefales til mer erfarne. Turen anbefales om morgenen eller kvelden da det vanligvis er finest forhold.
Alt nødvendig utstyr er inkludert. I tillegg til padlebrett og padleåre får du utdelt våtdrakt/tørrdrakt, våtsko og redningsvest. Et håndkle kan være lurt å ha med, samt badetøy på varme sommerdager.
Når man først er på besøk i Ålesund, bør man absolutt ta en overnatting på det velkjente hotellet Brosundet. For den eventyrlystne kan man også booke en overnatting i det sjarmerende Molja Fyr, som er rom 47 på Hotel Brosundet. Ytterst på moloen ved innseilingen til Ålesund får du fred og ro til å nyte kaffen mens du skuer utover havgapet. Som gjest i Molja Fyr får man frokosten levert på døren om morgenen.
Brekajakk på Folgefonna
Lei av å padle i de norske fjordene? Oppgrader med en padletur på isbreen Folgefonna. Den guidede turen tar rundt seks timer, og arrangeres av Folgefonni Breførarlag med avreise fra Rosendal i Hardanger.
– Dette er en helt spesiell tur, lett tilgjengelig og svært spektakulær med irrgrønt brevann, isfjell og brefront som kalver ut i vannet, sier Åsmund Bakke i Folgefonni Breførarlag.
Kajakkturen inntil breen er cirka tre km i lengde, og man padler langs land på vei til breen. På en strand i nærheten av brefronten dras kajakkene opp, og man spiser lunsj og tar en nærmere titt på breen.
Dette er en “ung” brearm av Folgefonna. Breen er nemlig rundt 5.000 år gammel, men for 1.500 år siden var ikke isen til stede i denne dalen.
Turen går ikke hver dag, men arrangeres hvis det er to eller flere påmeldte deltagere. Prisen ligger i skrivende stund på 2.590 kr, og maksimal gruppestørrelse er åtte personer.
Når du først er i dette området, bør du også oppleve å bo høyt oppe i tretoppene på designhyttene WoodNest Odda Treehouse, som byr på panoramautsikt utover Hardangerfjorden. Hyttene er tegnet av norske Helen & Hard, og bygd slik at treet holder det meste av vekten til de 15 kvadratmeter store hyttene selv.
Hyttene er utstyrt med små kjøkken med kokeplater, vask og kjøleskap, og du kan også få frokost levert på døren. Det må bestilles ved booking.
Juving i Gudbrandsjuvet
Prøv juving, en spennende naturopplevelse i det heftige juvet rett nedenfor Gudbrandsjuvet ved Valldal. Følg løypen gjennom juvet som innebærer en Via ferrata-klatresti, vaierbroer, hopping ned i juvet, klatring, Zipline og svømming.
“Her er du garantert en actionfylt tur du sent vil glemme,” reklamerer Uteguiden, som tilbyr aktiviteten sensommer og høst når vannføringen ikke er for høy.
– Det kule med juving i Gudbrandsjuvet er at det er spektakulært og en unik opplevelse som du ikke får noen annen plass. En vil definitivt kjenne suget i magen og presse sine egne grenser, enten om en hopper fra tre eller tolv meter. Og det beste av alt, vi kan tilpasse utfordringene til hver enkelt slik at det passer like godt for den tøffeste i vennegjengen som familien med ungdommer på tur, sier Erlend K. Ringstad i Uteguiden.
Løypen er lagt i et parti av elven der vannet renner rolig gjennom spektakulære formasjoner i fjellet.
– Bonusen med å dra på juving i Gudbrandsjuvet er at en kan avslutte turen med å smake på Norges beste jordbær i en av de mange salgsbodene langs veien i jordbærbygda Valldal. Om du ikke tror på at det er Norges beste jordbær, er det bare å spørre hvilke jordbær Pascal bruker i sine konditorier, sier Ringstad.
Og når du først er i området, bør du ta en natt eller to på Europas første landskaps-boutiquehotell, Juvet. Den 100 år gamle gårdsbygningen i Burtigarden er restaurert og ombygd, noe som gir de gamle rommene nye funksjoner; cow byre er en spisestue og stue med åpen ild, grisestua er kjøkkenet, og den gamle høybutikken er omgjort til et utendørs salongområde.
Seilkajakk på Ringvassøya
Bli med The Arctic Drive på seilkajakk på destinasjonen Ringvassøy – en skjult perle langt utenfor allfarvei – men likevel bare en times reise fra Tromsø.
Denne destinasjonen har ikke veiforbindelse, og turarrangøren tar derfor gjester med i bil det første stykket, deretter på båt, sailyak (seilkajakk), vannscooter eller en lett to timers fottur over fjellet. For de som ønsker det, er også helikopter et alternativ.
Destinasjonen holdes utenfor masseturisme og er beregnet for de som ønsker en skreddersydd, privat opplevelse satt sammen av flere aktiviteter.
På øyas billedskjønne korallstrand kan du overnatte i oppvarmede igloo-hytter som inneholder store vindusflater, også i taket, samt et minikjøkken, lydanlegg, dobbeltseng, toalett og wi-fi.
I tillegg til seilkajakk kan man også dra på SUP, vannscooter, flyboard og flyride, Tentipier og seilskuteturer her.
Øya innbyr til fine gåturer, fisketurer i fjellvann og til havs, samt tilrettelagte turer til historiske steder som Toftefjorden på Rebbenesøy, hvor Jan Baalsrud startet sin flukt fra tyskerne under 2. verdenskrig.
For de som fulgte 71 Grader Nord Kjendis i år, så var det også her starten av semifinalen ble innspilt.
Rappellering på Nordskot-traversen
Tindeturen med rappellering på Nordskot-traversen er Manshausens mest populære. Den passer for alle som er vant til å gå i fjellet, og du kommer høyt og har fantastisk utsikt til Manshausen, Steigen og Nordskotdalen. Du får med deg både Sørskottinden (608 m) og traversen, samtidig som “turen er akkurat passe teknisk til at det kiler akkurat passe i magen”, reklamerer Manshausen på sine nettsider.
For erfarne kan turen forlenges videre over de mer krevende Skotstindan (746 m).
Turen går alltid med en av Manshausens guider (om du ikke er en erfaren klatrer selv), og må forhåndsbookes. Turen starter opp Sørskottinden på 608 m, og etter en rast og besiktigelse av ruten rappellerer man cirka fem meter ned til den luftige og mektige traversen.
Man går med tau over travers-eggen, som er mellom fem og femten meter bred. Bortsett fra over Cruxet, som er en liten knott hvor man klyver over for å komme videre.
– Det er en luftig dagstur med flott utsikt. Du kan se mot Lofotveggen på en klar dag, sier Torunn Tronsvang i Up Norway! som arrangerer både overnatting og aktiviteter i området.
Vel fremme ved enden av traversen drar man ned mot Lundvannet, hvor man blir plukket opp av bil eller båt. Kombiner turen med overnatting på Manshausen, Naustholmen eller Villa Haugen. Up Norway! kan ordne transport med bil, hurtigbåt, helikopter eller rib fra Bodø flyplass, for dem som ønsker det. Samt organisere matservering og andre aktiviteter i nærheten – som rib-tur hvor man kan se både hval og hai, om man er heldige, da.
Snorkling i Lyngstøylsvatnet
Har du lyst på en annerledes aktivitet på Sunnmøre? Bli med Uteguiden på snorkling i Norges svar på Atlantis, undervannsbygden i Lygnstøylvatnet i Norangsdalen.
Vannet ble dannet i 1908, da et steinskred fra fjellet Keipen demmet opp elven som går gjennom dalen. I løpet av noen dager lå både veien og stølene under vann. Denne turen arrangeres daglig hele sommeren, og guiden forteller historien om Lygnstøylvatnet og raset.
Etter en sikkerhetsgjennomgang får du utdelt utstyr (våtdrakt, snorkel, maske, svømmeføtter, hansker og våtsko) og gjør deg klar til snorkling.
Her kan du se ned på gamle veier og steingjerder, svømme mellom forlatte gårder og gjennom den druknede skogen som strekker seg mot overflaten. Selv over 100 år etter raset er samfunnet intakt – om enn litt skjørere og belagt med alger og mudder.
Man er i vannet i cirka 1,5 time før det bærer inn til land for litt bålkos, kaffe og kanelboller.
På fine dager kan du også dykke ned og la deg drive gjennom krystallklart vann.
I nærheten av vannet ligger det historiske hotellet Hotel Union Øye. Her kan du bo i komfort og luksus, mens du nyter utsikten av fjord og fjell. Kombiner gjerne oppholdet med fjelltur til Slogen eller Saksa.
Reisearrangørene 62 grader nord og Up Norway! er godt kjent her og kan sette sammen skreddersydde programmer for å oppleve det beste området har å by på.