Det har i 2021 ikke vært like lønnsomt å dilte etter noen av de største investorprofilene på Oslo Børs, som det var i fjor. Bjellesauporteføljen, som vi satte sammen første gang i februar i fjor, er ned seks prosent fra årsskiftet, mens Hovedindeksen har klatret 10 prosent. Siden forrige oppdatering i mars er Bjellesauporteføljen opp ca. en prosent, mens Hovedindeksen har steget 4,4 prosent.
I denne øvelsen har vi satset på at et knippe profilerte investorer, gjerne kjent som “bjellesauer” på Oslo Børs, evner å vise vei i skogen av aksjer på Børsen og ikke minst jungelen av nykommere på Euronext Growth.
I 2020 var det en klar “bjellesaueffekt” å spore ikke minst på Euronext Growth. Porteføljen fikk en dobling fra vi introduserte den og frem til årsskiftet. Etter en laber start på 2021 rokerte vi om i mars og gav plass til nykommerne Flyr
og Rana Gruber på Euronext Growth. Det hjalp lite, all den tid Bjellesauporteføljen så vidt rakk å gå inn i Flyr-aksjen før kjente bjellesauer på Oslo Børs var på vei ut.Flyr rett ned
Flyr-aksjen er ned hele 26 prosent fra forrige oppdatering i mars. Siden Flyr-noteringen til stor jubel i starten av mars har Arne Fredly, Jan Haudemann-Andersen, Rasmussen-familien, Ketil Skorstad og Tore Aksel Voldberg solgt unna hele eller store deler av beholdningen.
Inngangskursen for Bjellesauporteføljen var 6,90 kroner, et godt stykke over de fem kronene investorene som var med i emisjonen betalte. Nå er kursen tilbake så vidt over noteringskursen, og dermed ble det en sur smell for Bjellesauporteføljen, som diltet inn mens bjellesauene omtrent allerede var på vei mot utgangen.
Spekulativt i rigg
Det er bare å si “bon voyage” til Flyr-aksjen for denne gang. Aksjen erstattes i denne runden av Deep Value Driller .
Riggselskapet, som nylig ble notert på Euronext Growth, kjøpte i mars “Bolette Dolphin” – som skal være et av verdens mest avanserte boreskip – på billigsalg. Planen er å gjøre et “asset play” – selge det videre med gevinst – eller leie det ut på en bareboat-kontrakt, melder Finansavisen.
Initiativtagerne er Espen Westeren, Gunnar Hvammen, Einar Greve, Harald Moræus-Hanssen og First Fondene.
For å finansiere kjøpet av boreskipet og selskapets oppstart ble det hentet inn 722 millioner kroner i en emisjon til kurs 8,50 kroner, hvor en rekke profilerte investorer tegnet seg. Selgere var hedgefondet SVP, samt en håndfull nordiske banker.
Både Rasmussen-gruppen, Torstein Tvenge, Frederik Halvorsen, Herman Flinder, Sundt, Øystein Stray Spetalen, Kristian Lundkvist, Ketil Skorstad, Edvin Austbø, Reidar Fougner, Eigil Spetalen, Thor Hushovd, Aksel Lund Svindal, Haakon Sæter, Arne Fredly og Tore Sviland skal ha tegnet seg i emisjonen.
Ifølge FA solgte Spetalen seg lynraskt ut igjen, men aksjonærlisten er stadig pepret med velkjente investorer. Kjendisfaktoren er således høy nok til at Bjellesauporteføljen gir det spekulative riggspillet en sjanse.
Jernmalm glimter til
Rana Gruber har i motsetning til Flyr bidratt positivt med en avkastning på 6,8 prosent siden forrige oppdatering, og handles i skrivende stund til 73,50 kroner.
I mellomtiden har DNB Markets vært ute med sin første analyse, der det konkluderes med kjøpsanbefaling og kursmål på 85 kroner. SpareBank 1 Markets har også kjøp, med kursmål på 80 kroner. Det seneste året har prisen på jernmalm mer enn doblet seg, og i Mo i Rana har ledelsen varslet at 2021 blir tidenes beste år, skrev Finansavisen nylig.
Øystein Stray Spetalen, Jan Haudemann-Andersen og Arne Blystad var blant de såkalte hjørnestensinvestorene i noteringen av Rana Gruber i slutten av februar. Siden har både Haudemann-Andersen og Spetalen forsvunnet ut av topplistene, mens Blystad holder stand.
Gjennom Songa Capital sitter investoren med snaut en million aksjer, ifølge en fersk aksjonærutskrift. Arne Fredlys Apollo Asset har en mindre post på 200.000 aksjer.
Dermed lar vi Rana Gruber bli med videre i porteføljen.
Blystad erstatter Løge
Våre utpekte bjellesauer har tidligere vært investorene Øystein Stray Spetalen, Arne Fredly, Ivar Løge, Torstein Tvenge, Jan Haudemann-Andersen og Ketil Skorstad. Etter at Scatec røk ut i forrige runde, er Ivar Løge ikke representert med en egen aksje i porteføljen, mens vi denne gangen har utvidet definisjonen av bjellesau til Arne Blystad i Rana Gruber. Fredly er som nevnt også inne med en mindre post der.
Ayfie Group og Scatec røk ut av Bjellesauporteføljen i mars, mens Flyr kom inn – men gikk rett ned. Bjellesauene sjekket ut, og aksjen forsvinner deretter ut av porteføljen denne gangen.
Lite action i vaksineaksjen
Bjellesauporteføljen blir sittende videre i Vaccibody, Norske Skog, Pareto Bank og Carasent, som alle har vært med fra starten i fjor.
Norske Skog, der Torstein Tvenge er inne med en aksjepost, har steget ni prosent siden forrige oppdatering, etter en kvartalsrapport som ble tatt godt imot i markedet.
Vaccibody var porteføljens store stjerne med en oppgang på 326 prosent i fjor, men er lite endret i år og ned ca. fem prosent fra mars. Kreftvaksineselskapet har publisert årsrapport for 2020, og ut ifra kursutviklingen kan det se ut til at tallene var omtrent som ventet.
I tillegg har selskapet varslet at det vil utforske muligheten for notering i USA.
Selskapets største aksjonær er Jan Haudemann-Andersen gjennom selskapet Datum, med 11,4 prosent av aksjene, hvilket var bakgrunnen for at aksjen kom inn i Bjellesauporteføljen.
Fortsatt eksponert
Carasent var en annen real kule i fjor, og flyter videre på en god trend for IT-aksjene på børsen, med en oppgang på ca. fem prosent siden forrige oppdatering.
Den kjente aksjetraderen Ketil Skorstad sitter via selskapet Tigerstaden med aksjer i Carasent, og John Fredriksen ble tidligere i år største aksjonær i selskapet gjennom Aeternum Capital med drøye 15 prosent av aksjene.
Pareto Bank er porteføljens vinner siden sist med en oppgang på ca. 15 prosent. Nylig kom det en litt forvirrende børsmelding fra selskapet. Det ble meldt at Fredly hadde solgt rundt syv millioner aksjer fra sitt selskap AF Capital Management og kjøpt samme antall aksjer gjennom sitt andre selskap Apollo Asset. Av børsmeldingen gikk det imidlertid frem at Fredly også hadde solgt sine aksjer fra Apollo Asset.
Men Fredly beholder eksponering mot Pareto Bank, ifølge Finansavisen. Grunnen er at Fredly solgte alle aksjene til livsforsikringsselskapet Sogelife Luxembourg. Det er samme selskap som Fredly har en unit-linked-polise i. Unit link er et investeringsprodukt med et forsikringselement.
– Selv om kursen har gått litt opp den seneste tiden, synes jeg fortsatt Pareto Bank er lavt priset, og jeg har fortsatt like stor tro på banken som tidligere. Som jeg har sagt tusen ganger før; kan du kjøpe en norsk bank under bokført verdi, så er det et kupp, uttalte Fredly til FA i forbindelse med omdisponeringen.