<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Bjellesauene inn i Flyr

Bjellesauporteføljen har hengt etter markedet i år, etter en dobling fra vi introduserte den i fjor frem til årsskiftet. Vi rydder plass til Flyr og Rana Gruber.

Bjellesauene er med: Det nystartede flyselskapet Flyr har fått en flying start på børs, med gründer Erik G. Braathen og en rekke profilerte investorer på eiersiden. Foto: Terje Pedersen
Investornytt

I fjor viste det seg smart å dilte etter noen av de største investorprofilene på Oslo Børs, men i år har det gått tyngre for Bjellesauporteføljen. Den er ned 6,7 prosent fra årsskiftet, mens Hovedindeksen har klatret 5,6 prosent.

I denne øvelsen har vi satset på at et knippe profilerte investorer, gjerne kjent som “bjellesauer” på Oslo Børs, evner å vise vei i skogen av aksjer på Børsen og ikke minst “jungelen” av mer umodne selskaper på Euronext Growth.

Det gjenstår altså å se om denne strategien fungerer enda et år. Starten på 2021 har ikke vært lovende etter at Bjellesauporteføljen omtrent doblet seg i fjor, mens Hovedindeksen på Oslo Børs var opp 17 prosent i perioden fra vi startet i slutten av februar og ut året.

Samtidig som fire av seks aksjer i Bjellesauporteføljen har falt tilbake, har det kommet flere advarsler om den kraftige børsnoteringsbølgen det siste året fra enkelte tydelige røster i finansbransjen.

Aksjenestor Jan Petter Sissener mener at mange av analysene på børsferskingene ikke er til å stole på, ifølge Finansavisen, mens analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets etterlyser strengere regler på Euronext Growth, ifølge DN.

Ut med to aksjer

Det er uansett på tide å friske opp porteføljen, for de kjente traderne på Oslo Børs har på ingen måte sittet med hendene i fanget de siste månedene. Tvert imot har flere profilerte investorer vært med på lasset i en rekke nye introduksjoner på Euronext Growth. Peter Straume, som leder ABG Sundal Colliers norske virksomhet, uttalte nylig til FA at han tror noteringsbølgen vil fortsette i første halvår i år. Dermed kan Bjellesauporteføljen få en stadig rikere meny å velge fra.

Våre utpekte bjellesauer har vært investorene Øystein Stray Spetalen, Arne Fredly, Ivar Løge, Torstein Tvenge, Jan Haudemann-Andersen og Ketil Skorstad. Porteføljen bestod opprinnelig av: Carasent, Norske Skog, Pareto Bank, Scatec, Vaccibody og Okeanis Eco Tankers. Sistnevnte ble senere byttet ut med IT-selskapet Ayfie Group.

Bjellesauporteføljen blir i denne runden sittende videre i Vaccibody, Norske Skog, Pareto Bank og Carasent, mens Ayfie Group og Scatec ryker ut etter dårlig utvikling og lite aktivitet blant bjellesauene.

Mer å hente i fjorårets vinnere?

Kreftvaksineselskapet Vaccibody ble porteføljens store stjerne med en oppgang på 326 prosent i fjor, og har fortsatt oppgangen i år med åtte prosent til 81 kroner. Spørsmålet er om suksessen bare vil fortsette. Arctic Securities tror det, all den tid meglerhuset nylig gjenopptok dekning av Vaccibody med en kjøpsanbefaling og kursmål 130 kroner pr. aksje, ifølge TDN Direkt.

Jan Haudemann-Andersen er største aksjonær i Vaccibody med bortimot 40 millioner aksjer, og det var bjellesaustatusen hans på Oslo Børs som gjorde at det ble en av de utvalgte aksjene.

Carasent var en annen kule i fjor, med en oppgang på 186 prosent, men er ned drøye seks prosent i år. Den kjente aksjetraderen Ketil Skorstad sitter via selskapet Tigerstaden med aksjer verdt rundt 60 millioner kroner i det lille IT-selskapet, ifølge aksjonærutskrifter. Etter en rettet emisjon på høsten i fjor, ble eierandelen i prosent nærmere halvert. 

Carasent meldte nylig at John Fredriksen har kjøpt 8,25 millioner aksjer i selskapet gjennom Aeternum Capital. Dette tilsvarer 15 prosent av aksjene. Aeternum ble etablert i januar med startkapital fra Fredriksen-familiens stiftelser.

For Bjellesauporteføljens del kan vi håpe at Carasent nå kan dra nytte av en mulig “Fredriksen-effekt”, som i hvert fall veier opp for at Skorstad har latt seg vanne ut.

Ut av tech, inn i malm

Ayfie Group ble den svakeste aksjen i vårt utvalg i fjor, og det har ikke skjedd noe særlig på nyhetsfronten i IT-myggen, der Spetalen er største aksjonær med rundt 17,5 millioner aksjer gjennom Tycoon Industrier. Aksjen er ned nye 11 prosent hittil i år.

Vi velger å kvitte oss med Ayfie, og satse på at nykommeren Rana Gruber på Euronext Growth blir en positiv tilvekst for porteføljen. Øystein Stray Spetalen, Jan Haudemann-Andersen og Arne Blystad var blant de såkalte hjørnesteinsinvestorene i noteringen av Rana Gruber i slutten av februar.

Gruveselskapet har hatt positiv kontantstrøm de 60 årene det har vært i drift, så det er ikke bare luft denne ferskingen kommer med. Spetalen og Haudemann-Andersen sitter med aksjer for ca. 130 millioner kroner hver, ifølge en fersk aksjonæroversikt. Det må sies å være nokså tunge poster, også for milliardærduoen.

Nok sol

Scatec var en sterk bidragsyter til Bjellesauporteføljen i fjor. Fra fornybarselskapet kom med i Bjellesauporteføljen steg aksjen 112 prosent frem til årsskiftet. Scatec var inne på bakgrunn av postordrekongen Ivar S. Løge, som de siste årene har gjort det sterkt med sine aksjeinvesteringer.

Vi bemerket ved siste oppdatering i januar at aksjestrateg Peter Hermarud i Sparebank 1 Markets mente aksjen hadde gått i overkant mye, men den ble likevel med videre.

Det valget har ikke vist seg spesielt heldig, for Scatec har ramlet 26 prosent hittil i år.

Kanskje er Scatec-bunnen nær, men etter å ha hatt med aksjen i porteføljen i et år velger vi å heller rydde plass til enda en nykommer på Euronext Growth: Flyr.

På tre dager steg Flyr-aksjen 44 prosent, og markedsverdien er i skrivende stund nær 1,1 milliarder kroner, halvparten av Norwegians.

Kan snu seg raskt: Arne Fredly var med fra starten i Flyr, men om engasjementet blir like langvarig som i Pareto Bank gjenstår å se. Foto: Iván Kverme

Bjellesauer sjekker inn

Inngangskursen for Bjellesauporteføljen blir 6,90 kroner, et godt stykke over de fem kronene investorene som var med i emisjonen betalte.

Enkelte frykter at konkurransen i norsk luftfart vil gi et blodbad etter corona. Flyr har for øvrig ikke et eneste fly i luften så langt. Det er ene og alene den skyhøye kjendisinvestorfaktoren vi lar oss friste av, som jo er poenget i denne øvelsen. 

Da Flyr-aksjen børsdebuterte nylig, var topplisten over aksjonærer preget av navn som Øystein Stray Spetalen, Arne Fredly, Nordea-fond forvaltet av Robert Næss og Jan Petter Sisseners fond Sissener Canopus. 

Spetalen står i en fersk aksjonæroversikt oppført med 10 millioner aksjer via Tycoon Industrier. Til Finansavisen bekreftet nylig Arne Fredly at han nå trader litt i aksjen. Og at han også har tatt litt gevinst allerede, så noen langsiktig plassering ser ikke dette ut til å være for Fredly.

Bjellesauporteføljen sjekker inn og er, inntil videre, med på reisen.