<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Ingen drømmesommer for bjellesauene

Bjellesauporteføljen har falt tilbake gjennom sommeren og henger stadig lenger etter Hovedindeksen. Det er årets nykommere som trekker porteføljen mest ned.

Årets nykommer: Arne Blystad sitter på en større eierandel i Rana Gruber, og ble dermed inkludert blant våre bjellesauer før sommeren. Foto: Iván Kverme
Investor

I fjor var det særdeles lurt å følge bjellesauene på Oslo Børs. Etter en sterk innspurt på 2020 endte Bjellesauporteføljen opp 102 prosent, mens Hovedindeksen på Oslo Børs var opp 17 prosent i perioden fra vi startet i slutten av februar og ut året.

I år har det derimot ikke vært like lønnsomt å følge etter noen av de største investorprofilene på Oslo Børs, viser bjellesauporteføljen, som vi satte sammen første gang i februar i fjor. Siden siste oppdatering i mai har porteføljen hatt en negativ utvikling gjennom sommeren, med en nedgang på 1,4 prosent. Hovedindeksen er på sin side opp 7,4 prosent over samme periode.

Så langt i år er bjellesauporteføljen opp 5,1 prosent, noe som er langt etter Hovedindeksen, som har klatret rundt 18 prosent – særlig takket være en god sommer. 

Så langt i år er bjellesauporteføljen opp 5,1 prosent, noe som er langt etter Hovedindeksen, som har klatret rundt 18 prosent – særlig takket være en god sommer.

I denne øvelsen har vi satset på et knippe profilerte investorer, gjerne kjent som “bjellesauer” på Oslo Børs. Våre utvalgte bjellesauer er Øystein Stray Spetalen, Arne Fredly, Ketil Skorstad, Jan Haudemann-Andersen, Torstein Tvenge og Arne Blystad. Deres navn er å finne på aksjonærlistene til blant annet selskapene Deep Value DrillerDvd, Rana GruberRana, CarasenCara, Norske SkogNskog, Pareto BankParb og VaccibodyVacc som vi har valgt inn i bjellesauporteføljen.

Vinner ikke på nykommerne

Tidligere i år gjorde vi noen rokeringer i porteføljen og ryddet plass til Euronext Growth-selskapene FlyrFlyr, Deep Value DrillerDvd og Rana GruberRana . FlyrFlyr fikk en kort levetid i porteføljen, da mange kjente bjellesauer på Oslo Børs fløy helt eller delvis ut av aksjonærlisten nesten like fort som de fløy inn. Det gjaldt blant annet Arne Fredly, Jan Haudemann-Andersen, Rasmussen-familien, Ketil Skorstad og Tore Aksel Voldberg.

Mens FlyrFlyr fløy ut, kom Deep Value DrillerDvd med i porteføljen i siste oppdatering. Aksjen er ned fire prosent over sommeren. Riggselskapet, som nylig ble notert på Euronext Growth, skal ha kjøpt et av verdens mest avanserte boreskip – på billigsalg. Planen er å gjøre et “asset play” – selge det videre med gevinst – eller leie det ut på en bareboat-kontrakt, melder Finansavisen. En rekke kjendisinvestorer tegnet seg i emisjonen, blant annet tre av våre bjellesauer: Fredly, Spetalen og Tvenge. Spetalen skal imidlertid ha solgt seg fort ut igjen. Kjendisfaktoren er fortsatt såpass høy at vi likevel beholder det spekulative riggspillet i Bjellesauporteføljen.

Rana GruberRana er fortsatt med, men trekker porteføljen ned med et fall på 11,1 prosent siden sist oppdatering i mai. Årets nykommer er dermed selskapet med det største fallet gjennom sommeren. Ved noteringen av Rana GruberRana i slutten av februar var Øystein Stray Spetalen, Jan Haudemann-Andersen og Arne Blystad blant de såkalte hjørnestensinvestorene. Siden har både Haudemann-Andersen og Spetalen forsvunnet ut av topplistene, mens Blystad holder stand. Gjennom investeringsselskapet Songa Capital eier han nærmere en million aksjer, noe som gjorde at han ble inkludert i den eksklusive bjellesau-klubben i mai.

Carasent med sterkest utvikling

I den andre enden av skalaen har vi CarasentCara, som har stått for den største oppgangen siden mai, med en verdiøkning på 11,2 prosent. Selskapet fløy til værs i fjor, og i løpet av det siste året er IT-aksjen opp hele 75 prosent. Det er den kjente aksjetraderen Ketil Skorstad som gjennom sitt investeringsselskap Tigerstaden sitter med over 1,4 millioner aksjer i selskapet, noe som utgjør rundt 60 millioner kroner.

Etter CarasentCara er det Pareto Bank-aksjen som har gjort det nestbest gjennom sommeren. Bank-aksjen har lagt på seg seks prosent siden mai, men er den aksjen som har gjort det desidert best så langt i år blant de seks aksjene i porteføljen med en oppgang på 38,2 prosent.

Tidligere i år ble det meldt at Fredly hadde solgt rundt syv millioner aksjer fra sitt selskap AF Capital Management – men via ymse interntransaksjer mot andre kontrollerende selskaper  beholder han likevel eksponeringen mot Pareto BankParb. Kursen støttes ellers av sterke løpende kvartalstall, samtidig som mange investorer lar seg begeistre av selskapets gode dividendeutsikter. På Oslo Børs har jevnt over flere bank- og finansaksjer gitt en snittavkastning langt bedre enn hva Hovedindeksen kan skilte med så langt i 2021.  

Bjellesauporteføljen

Aksjer Kurs 6. mai Kurs 18. august Endring 
Deep Value Driller 8,1 7,789 −3,99%
Rana Gruber 73,5 66,16 −11,09%
Carasent 37,1 41,8 11,24%
Norske Skog 35,1 32 −9,69%
Pareto Bank 51 54,3 6,08%
Vaccibody 77 76,4 −0,79%
Gjennomsnitt:    −1,37%
Hovedindeksen: 1073,9 1153,4 7,40%