Det var på nettauksjonen Travel, i regi av auksjonshuset Sotheby’s, at salget foregikk. Auksjonen fant sted i London i mai. I forkant var flagget vurdert til 20.000–30.000 pund, det vil si ca. 240.000–355.000 kroner. Til slutt ble det solgt for nesten 90.000 pund, noe som tilsvarer en drøy million kroner.
Selger av det aktuelle flagget opplyste følgende til Sotheby’s' representanter i forkant:
“Jeg fant dette flagget fra Roald Amundsens ekspedisjoner med brev som attesterer opprinnelsen hos mamma og pappa.”
I brevet han refererte til sto det følgende:
“Oslo
Herved attesteres at dette er et av de små flagg som Roald Amundsen hadde med sig under gjennomseilingen av Nordvestpassasjen. På sin ferd til Sydpolen. Under gjennomseilingen av Nordost-passasjen, og endelig under Transpolar-flukten i 1926.
Heggeli 9nd mai 1935
Gustav G. Amundsen.”
Ett av 12
Gustav G. Amundsen var nevø av polfarer Roald Amundsen (1872–1928). Flaggselgeren er forbundet med ham via sin morfar Einar Nansen, for øvrig nevø av en annen polfarer, nemlig Fridtjof Nansen.
Ifølge en oversikt fra Gustav “Goggen” Amundsen finnes det 12 flagg som Roald Amundsen hadde med på ekspedisjonene med Gjøa, Fram, Maud og Norge. Ett flagg gav Amundsen vekk under sin reise i Japan i 1927, et annet til kong Haakon VII og Hjalmar Riiser-Larsen, og ett forærte Amundsen til sin gode venn Fritz Gottlieb Zapffe. Flagget til Zapffe er i dag utstilt på Polarmuseet i Tromsø, mens de andre er spredt rundt til ulike museer og privatpersoner.
Flagget som nå ble solgt måler 49 x 37 cm.
– Fra det øyeblikket vi fikk inn flagget til auksjonen har vi vært overbevist om at vi har hatt å gjøre med et genuint stykke polarhistorie, sier Anette Krosby, som er representant for Sotheby’s i Norge.
– Flagget er et av 12 flagg som Roald Amundsen hadde med seg under sine ekspedisjoner til Sydpolen, Nordøstpassasjen, Nordvestpassasjen og Trans-polarekspedisjonen.
150-årsjubileum
I år feirer Norge, med frimerker, statuer og begivenheter av ymse slag, at det er 150 år siden Amundsen ble født.
– Vi synes det er ekstra gjevt at rekorden finner sted i år. Vi har merket en stor interesse for polargjenstander så langt i år, knyttet til blant annet Amundsen-jubileet, og at Shackleton døde for 100 år siden. Flere av polarobjektene, også det norske flagget, ble vist hos Sotheby’s i New Bond Streets lokaler i London og har vakt stor interesse i forkant, sier Krosby.
– Flagget gikk ikke til en nordmann, for å si det sånn, supplerer hennes kollega Cecilie Malm Brundtland.
Man kan dermed si at flagget har flagget ut.