<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Mange bonusavtaler er ubalanserte

– Mitt råd er å be om å få se den konkrete bonusavtalen før man skriver under på selve arbeidsavtalen, sier Econa-advokat Per Christian Rogdar. 

Mange spørsmål: – Vi har ganske mange henvendelser om bonusavtaler årlig, spesielt i forbindelse med oppsigelse, sier Per Christian Rogdar, advokat i arbeidstagerorganisasjonen Econa. Foto: Econa
Næringsliv

– Vi har ganske mange henvendelser om bonusavtaler årlig, spesielt i forbindelse med oppsigelse, sier Per Christian Rogdar, advokat i arbeidstagerorganisasjonen Econa.

– Dette er utfordrende saker både for den ansatte og for arbeidsgiveren. Spesielt gjelder dette langsiktige avtaler der bonusvilkårene også fungerer som innelåsningsmekanismer for å holde på de ansatte, sier han.

Uklar ordlyd

Mange slike konflikter oppstår når den ansatte planlegger å si opp sin stilling, og oppdager at avtalen har en uklar ordlyd og dermed er vanskelig å tolke.

– Vi etterlyser så håndfaste regler som mulig. Med det slipper man at utydelige avtaler skaper situasjoner der man må drive hestehandel, sier han.

Mange bonusavtaler inneholder et krav om at arbeidstager sitter i uoppsagt stilling på utbetalingstidspunktet. 

– Dette er ubalansert og ofte helt urimelig. Bonus bør utbetales dersom arbeidstager har vært ansatt i det som er definert som opptjeningsperiode, og ikke være avhengig av når arbeidsgiveren faktisk foretar utbetalingen.

Tvunget til å bli

– Vi er inne i saker der den ansatte egentlig ønsker å si opp sin stilling, men der bonusmodellen gjør at han vil tape så mye på å si opp at han føler at han ikke har råd til å gjøre det før bonusen er utbetalt. Spesielt kan dette være utfordrende i saker der det er konflikter på jobben, men der den ansatte føler seg tvunget til å være der i flere måneder til for ikke å tape for mye.

– Det vi i Econa ser er at det er ganske mange ubalanserte avtaler, som i stor grad legger føringer og binder de ansatte til bedriften i lengre perioder.

– Det er blitt ganske vanlig å bruke bonus ikke bare som belønning for innsats, men også som et virkemiddel for å holde på gode ansatte. Utviklingen har gått mot at det også gjelder på medarbeidernivå, mens det tidligere stort sett var begrenset til ansatte i ledende stillinger.

Tapte i retten

Det er ikke så mange bonussaker som har nådd domstolsbehandling. En ansatt i meglerfirmaet SEB gikk til sak da han ikke fikk bonus for 1996 ettersom han hadde sagt opp sin stilling før bonusen var utbetalt, og mente at selskapet ikke hadde anledning til å sette et slikt vilkår. Han tapte saken og måtte ta til takke med manglende bonus og regningen for motpartens saksomkostninger.

Heller ikke en distriktssjef i Kiwi vant frem med sitt krav om å få utbetalt bonus for 2015. Han mente kravet om å stå i uoppsagt stilling var urimelig, ettersom betingelsen ikke var spesielt omtalt i arbeidsavtalen og han ikke kjente til policyen. Men kravet førte ikke frem. 

Utbetales over flere år

Forvaltere og aksjemeglere står nå i en særstilling, ettersom reglene for bonus i finanssektoren er regulert gjennom verdipapirfondforskriften, som krever at minst 40 prosent av årlig bonus til “utvalgte ansatte” skal utbetales jevnt over en periode på minst tre år.

– Vilkårene for utbetaling av bonus som oftest blir fastsatt av arbeidsgiver i retningslinjer som gjelder for de ansatte og ikke i avtale med den enkelte, sier Runa Opdal Kerr, arbeidslivsdirektør i Finans Norge.

Arbeidsgiver kan endre: – Retningslinjer kan endres ensidig av arbeidsgiver, også hvor det foreligger avtale mellom bedriften og den ansatte om bonus, sier Runa Opdal Kerr i Finans Norge. Foto: Finans Norge

– Slike retningslinjer kan endres ensidig av arbeidsgiver, også hvor det foreligger avtale mellom bedriften og den ansatte om bonus.

Kartlegg først

Rogdar i Econa påpeker at de fleste bedrifter har standardavtaler for bonusordningen, og at arbeidstager kan ha vanskelig for å vinne frem med et krav hvis oppsigelsen først er levert.

– Vi anbefaler arbeidstagerne å kartlegge detaljene i avtalen når den inngås. Dersom vilkårene er vagt utformet, bør de presiseres, sier han.

– Mitt råd er å be om å få se den konkrete bonusavtalen før man skriver under på selve arbeidsavtalen. Det er ganske vanlig at man i en rekrutteringsprosess loves en bonusramme, og for enkelte stillingskategorier opp til en halv årslønn. Men vilkårene kommer ofte ikke frem før senere, fordi bonusavtalen gjerne inngås etter at man har tiltrådt stillingen. Mitt råd er at man ber om å få alle avtaler og konkrete vilkår på bordet, før man tar en beslutning og takker ja til jobbtilbudet. Da vil man få en totaloversikt, og det kan være mulig å få tilpasset vilkårene, slik at balansen mellom partene er bedre. Nå som arbeidsmarkedet er bra, er det lettere å få gjennomslag for slike krav, sier han. 

– Avtalevilkårene bør utformes slik at de også sikrer en god og ryddig avslutning når arbeidsforholdet en dag skal avsluttes. Begge parter er tjent med å ha fokus på dette, sier Rogdar.