Dag Kittlaus er mannen bak den revolusjonerende taleassistenten Siri, som ble solgt til Apple for om lag 1,2 milliarder kroner. Siden utviklet han en ny og enda smartere stemme, Viv, som Samsung senere kjøpte. Prisen lå på i underkant av to milliarder kroner. Nå er gründeren, som er bosatt i USA, i gang med sitt tredje eventyr, en ny helse-startup, der han utnytter kompetansen med kunstig intelligens innen medisin.
– Jeg har nettopp startet et nytt selskap for digital helse som skal bruke unik mobiltelefonteknologi til å måle og regulere høyt blodtrykk og hjertesykdommer, verdens største helseproblem, forteller Dag Kittlaus.
Les om alle de råeste seriegründere her.
Bakgrunnen er enkel: For noen år siden fikk gründeren samme type kreftform som tok livet av Steve Jobs. Kittlaus ble gitt omtrent 1,5 prosent sjanse til å overleve, men ble frisk.
– Jeg har pensjonert meg to ganger, men det varte ikke så lenge. Jeg har fremdeles lyst til å sette mitt preg på verden. Dette er mitt siste og, håper jeg, mest innflytelsesrike selskap.
Vinnerinstinkt
Dag Kittlaus valgte i sin tid å bli gründer fordi han syntes det tok for lang tid å utvikle ideene på innsiden av store bedrifter.
– Til slutt fant jeg ut at Silicon Valley og venture-kapital var mer effektive midler for å virkeliggjøre selskapene mine.
– Er man født gründer eller er det noe man blir?
– Både og, men mest er vi nok født sånn. Vi gikk med avisen da vi var barn. Eller vi tjente penger på å klippe plenen, selge T-skjorter eller saft. Nesten alle gründerne jeg kjenner startet tidlig.
I tillegg kjennetegnes de fleste entreprenører av et enormt vinnerinstinkt, ifølge Kittlaus.
– På Siri-kontoret hadde vi et bordtennisbord. Jeg var den desidert beste spilleren i bedriften. Så ble jeg operert i høyre skulder. Jeg er høyrehendt, så da måtte jeg begynne å spille med venstre hånd i stedet. Det tok ikke lang tid før jeg slo alle, også med feil hånd. Jeg ville bevise at jeg kunne takle problemet, tilpasse meg og vinne. Skal du lykkes som gründer, må du være en vinnerskalle.
Skal du lykkes som gründer, må du være en vinnerskalle.Dag Kittlaus
Følelse for timing
Kittlaus tror seriegründere har mange fordeler. Det hjelper å ha sett problemstillingene før, mener han.
– I tillegg er det enklere å rekruttere virkelige talenter, og få den fremdriften som alle nye ideer og selskaper trenger.
– Man har kanskje en fordel blant tilbydere av risikokapital også?
– Ja, helt klart. Hvis noen har tjent penger på deg, pleier de å like deg.
Kittlaus mener han har lært like mye av sine feil som av sine suksesser.
– Ja. Jeg prøver å lære av begge deler. Feilene er enklere å huske, men det er like viktig å lære hva som funker som hva som ikke gjør det. Suksess er undervurdert.
– Hvor mye av dine suksesser skyldes dyktighet? Og hvor mye skyldes flaks og god timing?
– Det ultimate spørsmålet. Flaks og timing er ikke det viktigste, men skal du være en god gründer, må du ha en god følelse for timing. Hvis du vet når verden er klar for noe og du har rett, har du mye større sjanse til å lykkes.
– Og ditt beste råd til andre som sitter med en god idé og har lyst til å bli gründer?
– Tomorrow is promised to no one. Så hvis du virkelig føler for det, hopp i det og sett i gang.