Kuelap tar opp kampen med Machu Picchu
I Peru har det meste handlet om Machu Picchu. Eller Cuzco. Begge disse reisemålene har en tung arv fra inkaene, folkegruppen som hadde sin storhetstid helt frem til spanjolene startet erobringen av Sør-Amerika på 1500-tallet. Men lenge før inkaene bygget Machu Picchu ble Kuelap reist lenger nord i landet, og landets myndigheter har som mål at denne befestningen 3.000 meter over havet skal ta opp kampen med nettopp storebror Machu Picchu om turistene.
Chachapoyas – eller skykrigerne – bygget mesteparten i perioden mellom år 900 og 1.100, men i 1470 ble stedet erobret av inkaene. Etter at spanjolene kom, forsvant også Kuelap i glemselen i mange hundre år. Nå er det bygget taubane for å komme nærmere toppen, hvis man ikke vil legge ut på en fire–fem timers fjelltur den siste strekningen. Uansett må man regne med minst et par dager på turen, inkludert flyturen fra Lima og de siste strekningene frem til ruinene. Kuelap er også en kandidat til å komme inn på Unescos verdensarvliste.
Mexicos nest største by pynter seg for turistene
Guadalajara har lenge “bare” vært den nest største byen i Mexico, uten at den har vært noe mål for reisende og turister. Men med utgangspunkt i den typiske blandingen av mariachi-musikk, keramikk og tequila som kjennetegner svært mange byer i det mangfoldige landet, har også turistene begynt å få øynene opp for millionbyen.
Guadalajara er stappfull av historiske bygninger og kirker, men dette tradisjonelle preget blir nå både utvidet og erstattet av moderne hoteller, kafeer og restauranter. Flyplassen Miguel Hidalgo y Costilla International Airport ligger en halvtime fra sentrum. Det går ikke noe direktefly fra Norge, men det er over et dusin alternativer med mellomlandinger som tar fra 17 timer. Vel fremme kan byen lokke med Casa Habita, Villa Ganz Boutique Hotel – eller Hotel Defranca en times kjøretur ut av byen. Byen har også alt fra verdens eneste sirkelrunde pyramide til den fargerike forstaden Tlaquepaque.
Bahamas løfter luksusen enda et par hakk
Hoteller over hele verden har vært lukket og stengt i flere år – og mange steder er tiden blitt brukt til å gi fasade og interiør en oppgradering. Bahamas er et av stedene der luksushotellene nå har fått løftet finishen enda et par hakk. Hovedstaden Nassau ligger på øya New Providence, og herfra går det et par broer ut til den langt mindre øya Paradise Island. Der har et av de mest populære feriestedene på Bahamas, Atlantis, brukt flere millioner dollar på sine Royal Tower-suiter. I tillegg har hotellet fått på plass enda en kokk med Michelin-stjerne. Aquaventure er en vannpark ved hotellet, og her har restauranten Pita blitt åpnet, med inspirasjon fra Middelhavet. Atlantis har også det største casinoet på De karibiske øyer.
Tilbake over broene, på New Providence, har Sandals Royal Bahamian blitt gjenåpnet etter en oppussing til 55 millioner dollar. På en helt ny Island Village kan man her leie private villaer med egen butler. Noen hundre meter østover feirer Baha Mar femårsjubileum med blant annet en helt ny Brides-and-grooms-to-be-pakke.