<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Er ketchup-effekten rett rundt hjørnet?

Hvis Nel skal klare å nå markedsforventningene, skal selskapet vokse 240 prosent fra 2021 til 2024. Dette er tre ganger raskere enn siste tre års vekst.

Avventende: Nel-kursen er så langt i år mer eller mindre uforandret, og vitner om høy usikkerhet blant investorene. Her Nel-sjef Håkon Volldal. Foto: Eivind Yggeseth

Gjestekommentar: Eivind Garvik, analytiker i Carnegie

Kostnadsvekst: Analytiker Eivind Garvik i Carnegie peker blant annet på at fortsatt økte kostnader hemmer Nel sine evner til å skape skikkelige selskapsmarginer. Foto: Stig Jarnes

Mye tyder på at vi nå befinner oss i startfasen av det som kan bli et grønt hydrogen (H2)-eventyr. Land, industrier og selskaper vender nesen – en etter en – mot grønt H2. Det argumenteres for at grunnstoffet vil spille en viktig brikke i å minimere avhengigheten av fossile brensler, men også vel så viktig for å sikre egen energisikkerhet. Som eksempel annonserte EU REPowerEU, hvor de ønsker å konsumere 20 millioner tonn grønt H2 årlig fra 2030. Dette vil erstatte H2 produsert på naturgass som kan senke EUs avhengighet av gass med opptil ti prosent. USA beveger seg i samme retning. Joe Bidens Inflation Reduction Act vil være startskuddet for en grønn hydrogen- boom i USA. Derfor sår vi liten tvil om de store vekstmulighetene for Nel   de neste tiårene, men kaken skal deles mellom flere – og noen hindringer må overkommes.

Strømpris sentralt 

Hvor spiselig grønt H2 er i ulike deler av verden, og eventuelt hva som skal til for å gjøre det konkurransedyktig, står sentralt. Strøm står for rundt 80 prosent av produksjonskostnaden for en enhet grønt H2. Nel   har uttalt at på (euro) 20/MWh (20 øre/kWh) så kan det produseres grønt H2 for 1,5/kg (regnet dollar). H2 basert på naturgass har kostet rundt 0,70–2,20/kg (regnet i dollar), men er nå mye dyrere på grunn av gassprisene. Da vil man være konkurransedyktig på (euro) 20/MWh. Men det fordrer billig tilgang på strøm. Spotprisene i Europa er rundt 15–30 ganger høyere enn (euro) 20/MWh og kan være et hinder for vekst – i hvert fall på kort sikt. Vi ser to løsninger på dette: subsidier og/eller gode strøm- og leveranseavtaler. Billig tilgang på sol, vind og areal kan man få rundt Ekvator, i Sørvest-Amerika, og i Australia, eksempelvis. Det er her vi ser for oss at mesteparten av grønne H2-prosjekter vil dukke opp i dette tiåret i tillegg til land hvor subsidier er på plass. Poenget er at caset om grønt H2 ikke knekker selv om strømprisene er skyhøye i dag.

Nel   annonserte nylig en 200MW kontrakt i USA verdt 45 millioner euro (verdi skal kanskje dobles) hvor klienten har sikret en 20 års avtale på grønn strøm og leveranse for 100 prosent av produksjonen. Dette er ikke en engangsordre; det vil komme flere og større prosjekter fra Nel   . Derfor ekspanderer selskapet produksjonskapasiteten sin på Herøya fra 500MW til 1.000MW. Dette er et skritt i riktig retning. Det viktigste Nel   kan gjøre nå er å ruste opp produksjonskapasitet, forbedre elektrolysører og redusere kostnader på sine produkter. Dette må til for å fortsatt være en foretrukken partner med de beste løsningene.

Høye forventninger  

Selv om Nel-aksjen har falt fra 34 i starten av 2021 til dagens nivåer på mellom 14 og 15, så synes vi at forventningene til vekst og marginer er høye. Hvis Nel   skal klare å nå markedsforventningene, skal selskapet vokse 240 prosent fra 2021 til 2024. Dette er tre ganger raskere enn siste tre års vekst. Men vi tror at kombinasjonen av H2-vekst og selskapets posisjon kan forsvare høye vekstforventninger. På en annen side vil stigende kostnader, et stort investeringsbehov og tøff konkurranse fortsette å slite på marginer. Vi ser ikke lønnsomhet i vår estimathorisont. Derfor balanserer vi vårt positive syn på markedet og selskapet mot høye forventninger med en hold-anbefaling på Nel    og kursmål 14.

På en annen side vil stigende kostnader, et stort investeringsbehov og tøff konkurranse fortsette å slite på marginer. Vi ser ikke lønnsomhet i vår estimathorisont.