SKEW-indeksen beveger seg stort sett i intervallet mellom 100 og 150. Et høyere indeksnivå kan også tolkes som at investorene mener sannsynligheten for et ekstremt, og ukjent, utslag på S&P 500-indeksen (tail-risk) har økt. I dag ligger indeksnivået faktisk under 120, nesten lavere enn mai-nivået. Målt mot nivået ved årsskiftet er SKEW-indeksen også ned, med et fall på rundt 20 prosent. En tolkning blir at så langt i år har det vært en jevn, og økende, etterspørselsøkning etter kjøpsopsjoner på S&P 500-indeksen. Det lavere indeksnivået drives også av at investorer velger å ta gevinst på sine salgsopsjoner, som altså har steget i verdi i takt med siste ukers nedtur for S&P 500-indeksen.
Med andre ord forventer flere at en aksjebunn kan være nådd, da verdien av en salgsopsjon faller i takt med stigende kurs på det underliggende verdipapiret, det vil si aksjen.
Flere opsjonsinvestorer velger altså å bygge derivatposisjoner rettet mot et potensielt oppsving på Wall Street. En tolkning av den fallende SKEW-kurven er at man i opsjonsmarkedet tror det er mindre sannsynlig at såkalte sorte svaner, dvs. brå og uventede rystelser, vil slå inn mot Wall Street i tiden som kommer. Dette øker risikovilligheten blant aktørene i det amerikanske opsjonsmarkedet.
Historisk signifikans
Fra pandemiutbruddets start, dvs. fra rundt midten av mars 2020 til slutten av mars samme år, knelte børsene. I opsjonsmarkedet falt samtidig SKEW-indeksen kraftig, og flere investorer sikret seg derfor rimelige kjøpsopsjoner som i etterkant ga eventyrlige gevinster i takt med den massive oppturen man så på Wall Street resten av 2020 og i 2021.
Igjen faller SKEW-indeksen, midt under en volatil og krevende periode på Wall Street, akkurat som i mars 2020 – og nå i vår. Men i det amerikanske opsjonsmarkedet er det altså igjen en overvekt av investorer som tror på et lettere børssentiment i tiden som kommer.