Samtidskunstneren Ida Ekblad er bare 41 år, men har likevel for lengst slått igjennom i utlandet, og det omtrent før hun solgte noe i Norge. Bildene hennes rives bort på utstillinger i inn- og utland, noe Kapital senest skrev om i fjor høst. Da solgte galleriet hennes, Peder Lund på Tjuvholmen, Ekblad-kunst for anslagsvis 4,5 millioner kroner på én utstilling, noe som er et svært høyt beløp i Norge.
Ekblad er blant de best betalte kunstnerne her til lands. Hun kjøpes inn av mange av de rikeste, er kjøpt inn av utallige museer, og kunsten hennes har også blitt blant den dyreste signert kvinnelige kunstnere i auksjonsmarkedet, hvor de hun “konkurrerer” med stort sett er døde, som omtalt i Kapital i fjor høst.
Størst i Skandinavia
Ekblad har solgt mesteparten av kunsten sin i utlandet og er nå angivelig opptatt av å selge og få plassert verk i Norge.
Den 4. juni åpnet Ekblads største utstilling i Skandinavia på Kunstneres Hus og med strålende kritikker: “… oser av egenart, talent og disiplin”, “spruter energi og fyrer opp under ettertanken”, “Ida Ekblad er en popkunstdronning på høyoktan” og i Morgenbladet: “Du skal være ganske så gretten, grinete og surmaga for ikke å bli umiddelbart begeistret. For denne utstillingen imponerer, overdådig som den er på alle mulige måter: fargesprakende, omfangsrik, leken og underholdende.”
Det som ikke kom så tydelig frem, var at deler av utstillingen også var for salg – i forkant, vel å merke. Kapital kan nå avsløre hvem som kjøpte den gigantiske skulpturen utenfor huset.
“Passe på spesielt sted”
På plenen mot Slottet står det en skulptur malt i Ekblads kraftfulle farger, som rødt, blått, gult og grønt, og som måler nesten seks meter. I verkslisten som er laget til utstillingen, og hvor galleriet hennes Peder Lund også har en viktig finger med i spillet, står det at Selvaag Art Collection er eieren av “Utsikt fra det utilgjengelige” fra 2020.
– Vi syntes verket var veldig spennende, og at det ville passe på et helt spesielt sted, sier Marit Albertsen, kunstforvalter og PA til Olav H. Selvaag.
Vi syntes verket var veldig spennende, og at det ville passe på et helt spesielt sted.Marit Albertsen, Selvaag Art Collection
– Hvor skal den stå når utstillingen er ferdig?
– Det er foreløpig en hemmelighet, og den har vi lyst til å overraske med når den tid kommer, sier Albertsen, som ikke vil oppgi hva de betalte for skulpturen.
Selvaag har 15 verk
Nå er det brødrene Olav og Frederik Selvaag, som er gode for 6,7 milliarder sammen med faren Ole Gunnar, som styrer Selvaag Gruppen. Det var farfaren deres som startet med boligbygging. Han satte ut skulpturer på alle nye byggeprosjekter.
Dette har familien fortsatt med samtidig som de har utvidet med mye annen kunst og formalisert det hele i det som heter Selvaag Art Collection. Samlingen består av over 1.500 verk og er blant de større i Norge. I forbindelse med at deler av den ble stilt ut på Astrup Fearnley Museet våren 2018, skrev Kapital om samlingen.
Fra før har Selvaagene 15 verk av Ekblad i samlingen sin. Skulpturen som nå har kommet til, er det største Ekblad noensinne har laget, ifølge Albertsen.
– Vi har også lånt ut verket “The Clay is moist and soft on the sharp evolving wheel” til denne utstillingen, avslutter hun.
Priser opptil 11 mill.
Tora Serine Solberg hos galleristen Peder Lund sier de er stolte over at Ekblad-skulpturen er inkludert i Selvaag Art Collection på grunn av familiens vedvarende engasjement for skulptur og fokus på kunst i offentlige rom.
– Skulpturer i dette uttrykket og i denne teknikken – malte unike bronseskulpturer – er priset i intervallet 300.000 til 1.250.000 dollar, sier hun.
Det tilsvarer 2,6 til 10,8 millioner kroner dagens dollarkurs lagt til grunn.
– Største del av prisen utgjøres av produksjonskostnader for skulpturene. Fra Ida planlegger et ønsket uttrykk til hun gjennomfører hele produksjonsprosessen, er dette prosjekter som tar godt i overkant av et år å fullføre, sier hun.
Største del av prisen utgjøres av produksjonskostnader for skulpturene.Tone Serine Solberg, Peder Lund
Tidligere har Ekblad kun utført én lignende stor skulptur som er i samlingen til Museo Rufino Tamayo i Mexico City. Skulpturen er utført med en annen teknikk.
Solberg sier at Ekblads malerier nå koster mellom 300.000 og 1,6 millioner kroner. På utstillingen galleriet hadde i fjor høst, lå prisene på verkene som da ble tilbudt på mellom 300.000 og 910.000 kroner. Forskjellene skyldes ulike formater.
Alt solgt
Utstillingen på Kunstnernes Hus heter “Pike lægger i ovnen”.
– De fleste verkene er innlånt fra norske og internasjonale institusjonelle og private kunstsamlinger, forteller Solberg. – Det er innlånt verk fra tunge institusjoner som Astrup Fearnley Samlingen, KODE Kunstmuseer og komponisthjem og legendariske Moderna Museet i Stockholm. Andre innlånte verker står i private kunstsamlinger fra blant annet Norge, Sverige, Sveits, USA, Singapore og UK. Et fåtall av verkene står i Ekblads egen samling, sier hun.
Da Kapital var innom på åpningsdagen, opplyste to ansatte at alt som var til salgs allerede var solgt. Antall verk som var solgt i forbindelse med utstillingen, opplyses det ikke om. Alle arbeidene er datert i perioden 2018 til 2021. Ekblad har med andre ord trolig tjent en klekkelig sum på utstillingen på Kunstnernes Hus.
De som lånte ut verk, var invitert til en egen omvisning kvelden før. Ifølge en kilde var det mange kjente profiler fra næringslivet med tykk lommebok der den kvelden.
Avdukning på Sveaas’ krepselag
Peder Lund holdt i mange år i samlingen til Norsk Hydro og er også kunstrådgiver for Selvaag-ene og etter det Kapital erfarer også for Ole Robert Reitan og hans ekskone Monica.
Tidligere har Kapital omtalt at milliardærene Christian Ringnes, Jan Petter Collier og Christen Sveaas alle er fan av Ekblads kunst.
På Sveaas’ årlige og legendariske krepselag på Kistefos på Jevnaker, som i år avholdes 18. august, skal det avdukes en stor skulptur nettopp av Ekblad. Investoren og kunstsamleren har flere verk av Ekblad.